Több mint tíz százalékkal emelik az állami alkalmazottak béreit

Több mint tíz százalékkal emelik az állami alkalmazottak béreit

Szeptembertől 10-12 százalékkal emelkednek az állami alkalmazottak bérei – írta a Pravda kedden a kormány döntésére hivatkozva. Az átfogó béremelésre egy hónappal a szeptember végére kitűzött előrehozott parlamenti választások előtt kerül sor, s ez az idén már a második ilyen intézkedés lesz.

A döntés, amelynek

megközelítőleg 255 ezer állami alkalmazottat érint, ezen belül több mint százezret a közigazgatásban és mintegy százezer pedagógust is.

Hírdetés

Az állami alkalmazottak bérét az év elején már megemelték, mértéke 7-10 százalékos volt. A két intézkedés együttvéve történelmileg a legmagasabb mértékű béremelést eredményezi Szlovákiában az állami alkalmazottak körében egy év leforgása alatt.

A szlovák pénzügyi tárca elemzői osztályának igazgatója a lapnak nyilatkozva kifejtette: az intézkedéssel arra reflektálnak, hogy a közigazgatás több szektorában már hosszú ideje alacsonyak voltak a bérek, ami megnehezítette jól képzett munkaerő alkalmazását. A szaktárca képviselője is elismerte ugyanakkor – és erről beszélt nyilatkozatában a pedagógus szakszervezet vezetője is -, hogy a béremelés szintje várhatóan ismét némileg alatta marad a szlovákiai infláció idei mértékének. Tavaly a közigazgatásban dolgozók bére 3,9 százalékkal emelkedett, míg az infláció mértéke meghaladta a 12 százalékot.

Az érintett időszakban az élelmiszerek drágulása volt a legkiemelkedőbb, éves szinten a 26,1 százalékot is elérte, ami mintegy 10 százalékponttal meghaladta az európai uniós átlagot, és a legmagasabb volt az EU-ban.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »