Több mint szomszéd – idén nyolcadszor Pozsonyban

Több mint szomszéd – idén nyolcadszor Pozsonyban

A 2020-as járványévet nem számolva, amikor szinte minden nyári rendezvény elmaradt vagy korlátozott körülmények között, illetve csak online kerülhetett megrendezésre, és rendhagyó módon zajlott a Több mint szomszéd is, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg idén Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Liszt Intézet a nagy közkedveltségnek örvendő Több mint szomszéd c. kulturális rendezvénysorozatát. A Magyar Kulturális Hét Pozsonyban idén június 5-én kezdődik és június 12-én ér véget.

A gazdag kínálattal jelentkező kulturális és szakmai programsorozat idén is garantáltan jó szórakozást kínál mindenkinek, a szervezők a gondosan összeválogatott programkínálattal is igyekeznek a magyar kultúra sokrétűségét bemutatni a pozsonyiaknak és Pozsony környékieknek, de az idelátogató turisták is kapnak egy szeletet a magyar kulturális és kulináris különlegességekből.

„Az idei Több mint szomszéd rendezvényünk hasonlóképpen zajlik majd, mint a tavalyi, tehát kapcsolódik a rendezvénysorozatunk hagyományaihoz a megoldások és programszemlélet tekintetében is.

Az első négy napon zárt helyen zajlanak az egyes rendezvények, vagyis beltéri rendezvények lesznek, aztán csütörtöktől vasárnapig a pozsonyi Séta téren (Hviezdoslav tér) lehetnek részesei az érdeklődők a Több mint szomszéd fesztiváljellegű programjainak”

– nyilatkozta portálunknak Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója.

Gazdag program – vasárnaptól vasárnapig

A rendezvénysorozat június 5-én egy pünkösdi nyitókoncerttel indul a Klarisszák templomában. A Mikor megyek hazafelé című koncerten a dudán, furulyán és szaxofonon népzenét, valamint népzenei ihletésű inprovizatív zenét játszó Szokolay Dongó Balázs közreműködik, akinek zenei kompozíciói magukon hordozzák a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány kultúráját, mindeközben modern, kortárs hangvételűek. A különlegesnek ígérkező koncert további közreműködője a szlovákiai szaxofonos Erik Rothenstein kortárs zeneszerző lesz, aki elsősorban jazz és klasszikus zenét játszik, zenei alkotásai a kelet-közép-európai zene (szláv és balkáni folklór, klezmer) gyökereiből fakadnak a jazzhagyományhoz kötődve. A templomi koncert harmadik közreműködője a zentai származású Fábri Géza magyar népzenész, kobzos, énekmondó lesz, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója.

„Nagyon színes a kínálat, mindegyik rendezvény kiváló program lesz, a műfajok sokszínűsége miatt nem is lehet egy mércével mérni azokat, ezért kiemelni is nehéz közülük valamelyiket” – mondta az intézetigazgató hozzáfűzve, lesznek kiváló kiállítások, idén is lesz színházi előadás, koncertek, irodalmi programok, gyermekprogram, illetve szakmai programok is.

Folytatjuk a tavalyi évben nagy sikerrel bemutatott operettgálát is, idén Lehár-operettekkel Klasszikusok a Dunánál címmel,

Boncsér Gergely és Jenei Gábor tenor-, Nagy Ibolya szoprán-, Pánczél Klaudia mezoszoprán-, Zhang Yu Carolyn koloratúrszoprán énekesek előadásában és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kíséretében, amelyet Farkas Pál vezényel” – mondta Venyercsan Pál.

Koncertek, színházi és irodalmi előadások, kiállítások

Hírdetés

De mindenképpen említést érdemel a programok közül a Visegrádi szólamok komolyzenei koncert, amelyet szintén a Klarisszák templomában hallhatnak majd az érdeklődők és a szombat esti Visegrádi jazzkoncert. „Mindkét koncertre a visegrádi négy országból érkeznek a fellépők” – mondta a Liszt Intézet igazgatója hozzáfűzve, a jazzkoncertre például Harcsa Veronika énekes Magyarországról, Dan Bárta énekes Csehországból, a trombitán és szárnykürtön játszó Fekete-Kovács Kornél szintén Magyarországról, de itt lesz a nagybőgős Robert Balzar Szlovákiából és a harsonán játszó lengyel Bartosz Pernal is.

A teljesség igénye nélkül a zenei programok közte szerepel még az egyik legsikeresebb popzenekar a magyarországi könnyűzenei palettán, a Margaret Island, vagy Csík János és a Mezzo, akik jazz ízű népzenét játszanak, illetve a világzenét és ethno funkot játszó Kerekes Band is.

Hagyományosan lesz színházi előadás is, mondta az intézetigazgató. „Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásaiból, a Szülőfalum, Pest, a Vígszínház előadásában az Astorka Színházban” – sorolta Venyercsan Pál. De lesz Színházi társalgó is, Szabó G. László ezúttal Borbély Alexandra felvidéki származású színművésznővel beszélget majd.

Idén is lesznek különböző kiállítások, az érdeklődök megtekinthetik a fiatal magyar festőművész Nemes Anna kiállítását a Ventúr utcai Z-galériában vagy a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában az Évszázad Mannonját,

amely a kiváló felvidéki származású operaénekes, Házy Erzsébet emlékére készült, vagy a Magyar Pozsonyt – a Pozsonyi Kifli pop-art kiállítását a Hviezdoslav téren.

Szakmai programok és gasztrofesztivál

A Több mint szomszéd programsorozat Ünnepi köszöntője hagyományosan péntek este nyolc órakor lesz, amelyen részt vesz Balogh Csaba közigazgatási államtitkár, Pető Tibor rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, illetve Pozsony városának vezetői is, mondta a Liszt Intézet igazgatója.

A szakmai programok közül hagyományosan megtartjuk a Magyar-szlovák Üzleti Fórumot, a Hungarikumok kóstolóval egybekötött bemutatóját,

ami ezúttal is zártkörű rendezvény lesz, olyan üzleti partnereknek a találkozója, akik a Nagykövetség Üzleti Központjával működnek együtt” – mondta Venyercsan Pál.

A Több mint szomszéd rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képezi ez alkalommal is csütörtöktől a Hviezdoslav téri gasztrofesztivál és kézműves vásár, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség is bemutatja kínálatát az érdeklődőknek.

A program tehát valóban változatosnak és érdekesnek ígérkezik, amelyek közül mindenki – kicsi és nagy egyaránt – találhat magának megfelelőt. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »