Több mint százéves gyümölcskenyeret találtak "tökéletes" állapotban az Antarktiszon

Több mint százéves gyümölcskenyeret találtak "tökéletes" állapotban az Antarktiszon

WELLINGTON. "Tökéletes" állapotban fennmaradt 106 éves gyümölcskenyérre bukkantak új-zélandi tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban.

A brit Huntley & Palmers kekszgyártó vállalat által készített édesség, amelyet egy ónnal bevont doboz maradványai között találtak, még mindig papírba volt csomagolva – közölte a christchurchi Antarctic Heritage Trust egy csütörtöki közleményben.

"Nagy meglepetés volt egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt gyümölcskenyérre bukkanni az utolsó néhány ismeretlen és súlyosan rozsdás doboz között" – mondta Lizzie Meek, a szervezet munkatársa, aki társaival együtt úgy véli, hogy az Adare-foknál egy kunyhó polcán talált sütemény Robert Falcon Scott expedíciójához tartozhatott.

Az itteni kunyhók voltak az elsõ, ember által emelt épületek az Antarktiszon. A norvég Carsten Borchgrevink expedíciója építette õket 1899-ben, és késõbb Scott emberei is ezeket használták 1911-ben.

Hírdetés

Ugyan a püspökkenyér kívülrõl ehetõnek tûnik, és az illata is megfelelõ, továbbra is rejtély marad, milyen íze van egy évszázados édességnek – mondta Lizzie Meek, aki szerint etikátlan lenne megkóstolniuk a különleges leletet.

"A gyümölcskenyér visszamegy oda, ahonnan jött, a polcra a kunyhóban" – fûzte hozzá, megjegyezve, hogy az Adare-fok látogatói láthatják is majd a süteményt rejtõ dobozt.

A christchurchi Canterbury Múzeum kutatócsapata nemrég fejezte 14 hónapos projektjét, amelyben közel 1500 régi tárgyat gyûjtöttek be az Adare-fokról.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »