Több, mint négymillió új galaxist fedeztek fel

Több, mint négymillió új galaxist fedeztek fel

Ezen objektumok túlnyomó többsége olyan galaxis, amely hatalmas fekete lyukakat vagy gyorsan növekvő új csillagokat rejt magában. A kutatásban résztvevő angliai Durham Egyetem hírközlése szerint további felfedezések közé tartoznak a Tejútrendszeren belül különböző fényességű távoli galaxisok és fellángoló csillagok ütközései.

Az angliai Durham Egyetem csillagásza egy nemzetközi tudóscsoporttal együttműködve az északi félteke égboltjának több, mint negyedét térképezte fel a Low Frequency Array (LOFAR) rádióteleszkóp segítségével – írja a CNN-re hivatkozva a Hirado.

A térképen több mint 4,4 millió objektum elképesztően részletes rádióképe és az univerzum nagyon dinamikus képe látható, amely most először került nyilvánosságra.

Hírdetés

A térképen körülbelül 1 millió olyan űrobjektum szerepel, amelyeket korábban még sosem észleltek.

Ezen objektumok túlnyomó többsége olyan galaxis, amely hatalmas fekete lyukakat vagy gyorsan növekvő új csillagokat rejt magában. Az angliai Durham Egyetem hírközlése szerint további felfedezések közé tartoznak a Tejútrendszeren belül különböző fényességű távoli galaxisok és fellángoló csillagok ütközései.

A térkép elkészítéséhez a tudósok a legmodernebb adatfeldolgozó algoritmusokat alkalmazták nagy teljesítményű számítógépeken Európa-szerte. A szakértők 3500 órányi megfigyelést dolgoztak fel, amelyek összesen 8 petabájt lemezterületet foglaltak el– ami nagyjából 20 000 laptopnak felel meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »