Több mint kétmillió forintért kelt el árverésen egy golyóálló aprópénz az első világháborúból

Gyakran hallani történeteket mindennapi tárgyakról, amelyek valamilyen szerencsés véletlen folytán emberi életet mentenek. Ritkán találkozni azonban olyan jó állapotban megőrződött és részletes történettel alátámasztott tárggyal, mint az a nemrég árverésre bocsátott brit egypennys érme, amely egy katona életét mentette meg az első világháborúban.

Az Anglia keleti részén, Lincolnshire-ben élő Trickett-fivérek mindhárman útra keltek hazájukat szolgálni az első világháborúban, azonban csak egyikőjük tért haza élve. Horace és Billy a történelem addigi legvéresebb, korábban nem látott technikát felvonultató konfliktusának nyolcmillió katonai áldozata közé tartozott, míg John életét megmentette egy egészen jelentéktelennek tűnő tárgy: egy apró pénzérme inge bal mellzsebében, amely eltérített egy puskagolyót, amely különben a szívét találta volna el.

Az 1889-ben – tíz évvel John születése előtt – vert pennyt, amely még Viktória királynő arcképét hordozza, március 22-én bocsátották árverésre a Hansons Auctioneers nevű aukciósházon keresztül. A társaság becsüsei 100 és 200 angol font (körülbelül 37 000 és 74 000 forint) közti összegre számítottak a különleges történelmi emlékért, Trickett közlegény több más háborús relikviájával (köztük egy brit győzelmi éremmel és a férfi 1918-as leszerelési tanúsítványával) együtt. Manapság a penny a legkisebb értékű brit pénzérmeként ismert, a pénzrendszer 1971-es reformja előtt azonban korántsem volt így: nála kisebb volt a farthing, valamint a félpenny is, amelyeket 1960-ban, illetve 1969-ben vontak ki a forgalomból. 12 penny tett ki egy shillinget, 20 shilling pedig egy fontot, azaz a penny a font 1/240-edének felelt meg. Az árverésen végül a szerencsét hozó penny 5445 fontért (több mint kétmillió forintért) talált gazdára, a hírek szerint a családon belül.

Hírdetés

Ugyan nem tudni pontosan, Trickett közlegényt hol és mikor mentette meg a biztos haláltól az érme, az aukciósház katonai szakértője, Adrian Stevenson szerint az eset 1917-ben a nyugati fronton történt. A német katona által kilőtt lövedék jól láthatóan deformálta a pennyt, azonban át nem ütötte. Maureen Coulson, Trickett unokája elmondása szerint a golyó felfelé pattant a közlegény orrába, azonban agyát elkerülve bal fülénél távozott. A férfi ugyan többé nem hallott ezzel a fülével, azonban szerencsésen túlélte a háborút. 1918 szeptemberében végre leszerelhetett, hazatérve pedig megnősült, és nyolc gyermeke született. Otthon postamesterként, majd a technológia fejlődésével telefonközpont-kezelőként dolgozott.

Coulson a Hansons értékbecslő hirdetésére válaszolva hozta be a különleges tárgyat a nagyapjától örökölt más tárgyakkal együtt, azonban Stevenson szerint éppen a pennyhez volt a legnehezebb pénzbeli értéket társítani. Végül azért választotta a viszonylag alacsony összeget, mert az érme anyagát tekintve nem ér túl sokat. Nem ez az első alkalom Stevenson karrierjében, hogy lövéseket eltérítő mindennapi tárgyakkal találkozott – hasonló csodákra voltak képesek az idők során a vaskos zseb-Bibliák, a borotválkozáshoz használt zsebtükrök, de még a fém cigarettatartók is – már az első világháború alatt előfordult, hogy egyes tükörgyártók vastagságukkal reklámozták termékeiket, életmentő képességükre hivatkozva.

„Fura belegondolni” – mondta el Coulson, „hogy ha nem lett volna ez a penny, nagyapám gyermekei sem születtek volna meg, és én sem lennék itt.” Minden bizonnyal sokan élnek még a világon, akik hasonló szerencsének köszönhetik életüket: mióta Coulson bevitte az aukciósházhoz az érmét, a Hansonsnek többek között egy repeszek által deformált kulacs és övcsat is a birtokába jutott, amelyek talán maguk is életet menthettek egykor.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »