Több mint kétéves mélypontra gyengült a dollár

Két és fél éves mélypontra gyengült az amerikai dollár a főbb devizákkal szemben hétfőn, mivel világszerte javult a kockázatvállalási hajlandóság annak nyomán, hogy a befektetők megítélése szerint Joe Biden gazdasági csapata valószínűleg újabb gazdaságösztönző intézkedéseket léptet életbe a koronavírus-járvány által okozott sokk ellensúlyozására.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,2 százalékkal, 91,558 pontra süllyedt.

Az euró hétfő este 9 órakor 1,1947 dolláron forgott, ami jóval erősebb az október utolsó kereskedési napján elért 1,1647 dolláros záróárfolyamnál. A hétfői kereskedés során az euró árfolyama átlépte az 1,20 dolláros küszöböt is, közel egy éve először.

A folytatódó hó végi dolláreladások is gyengítették a dollárt hétfőn, mivel a globális alapkezelők átsúlyozták portfolióikat az amerikai részvények árfolyamának meredek emelkedése közepette.

Hírdetés

A dollárral ellentétben a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin árfolyama viszont történelmi csúcsra ért.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 19 214,60 dolláron, 6,35 százalékos nyereségben állt hétfő este kilenc órakor. Az elmúlt 24 órában a minimumot 18 034,78 dolláron, a maximumot pedig 19 850,11 dolláron érte el az index.

Az index az előző legmagasabb értékét, 19 665,39 dolláron, 2017 decemberében érte el.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések elfogadásába vetett remények, valamint a Covid-19 betegség elleni védőoltás sikeres kifejlesztéséről egyre-másra érkező hírek felvillanyozták a befektetőket novemberben, ami a dollár gyengülését és a kockázatosabb eszközök erősödését eredményezte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »