Több mint húsz agyagkatonát találtak a régészek

Több mint húsz agyagkatonát találtak a régészek

Hozzávetőlegesen húsz új agyagkatonát fedeztek fel a régészek, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző világhírű agyaghadseregből. A becslések alapján több mint 6 ezer katona- és lószobor vár még felfedezésre a lelőhelyen.

Több mint húsz új agyagkatonára bukkantak a cseréphadsereg egyes számú vermében Hsziannál – számol be a Live Science a China Global Television Networkre (CGTN) hivatkozva, melyet a Hirado idéz.

A Csin Si Huang-ti császár mauzóleumánál működő múzeum szerint a festett terrakotta szobrok jó állapotúak, a figurákat egy restaurálóműhelybe szállították – írja a National Geographic.

A most feltárt katonák között találni egy tábornokot, valamint egy közepes beosztású tisztet. Az érintett, 230-szor 62 méteres verem szögletes és 5 méter mély, területén korábban több figura is előkerült. A becslések alapján több mint 6 ezer katona- és lószobor vár még felfedezésre a lelőhelyen.

Hírdetés

Az építmény és a szobrok célja az volt, hogy biztosítsák a császár uralmát a túlvilágon is.

Az agyaghadsereget az első kínai császár, Csin Si Huang-ti mauzóleumának közelében ásták el vermekben. Azt nem tudni, hogy a figurák milyen célt szolgáltak, talán az uralkodót segítették a másvilágon. Bár a leletegyüttest hadseregnek nevezik, és főként katonaszobrait szokták kiemelni, az élethű figurák között lovak, szekerek, hivatalnokok, zenészek és akrobaták másait is fel lehet fedezni.

A vermekben fegyvereket, így számszeríjakat is elhelyeztek, melyek közül több kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

Csin Si Huang-ti a hadakozó fejedelemségek korában született, és az egyik kínai állam, Csin királya volt. Az uralkodó az évek során legyőzte ellenségeit, sikereiben pedig a számszeríjaknak is komoly szerepük volt. Időszámítás előtt 221-re egyesítette Kína korábban külön álló részeit, birodalmat hozva létre. A császár időszámítás előtt 210-ben halt meg, évekre rá dinasztiája már meg is bukott.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »