Több mint furcsa megyei fertőzöttségi adatok jelentek meg a kormány hivatalos tájékoztató oldalán

A koronavírus-járvány kezdete óta eltelt hónapok során már megszokhattuk, hogy a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu meglehetősen furcsa koncepció alapján működik, és éppen csak az elsődleges funkcióját, vagyis a tájékoztatást nem látja el maradéktalanul.

Az oldalon látható térkép ugyanis nem azt mutatja, hogy a fertőzöttek száma miként alakul, az ország mely megyéiben terjed jobban éppen a járvány, hanem az összes eddig regisztrált, igazolt covidos fertőzöttet. Arról már nem is beszélve, hogy a rossz minőségű képről másolni sem lehet az amúgy sem túlságosan jól olvasható adatokat.

A napi adatokban történt változásokat tehát valójában csak úgy lehet nyomon követni, ha naponta másolgatjuk a számsorokat egy táblázatba, ahelyett, hogy ezt a térképen jelenítenék meg.

Most azonban az eddigi furcsaságokat is túlszárnyalta a “tájékoztató” oldal: a 444.hu szúrta ki ugyanis, hogy teljesen összekuszálódtak a kormányzati koronavírus oldalon szombaton a megyei adatok. 

A portál cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy

ma reggel olyan térképet tettek ki a koronavirus.gov.hu-ra, amelyen az összes megyei adat csökkent az előző napihoz képest, így egyszerűen kitöröltek 3475 eddig regisztrált fertőzöttet.

Mint megjegyzik, ilyesmire egy-egy megyében már korábban is volt példa, amit vagy általában utólagos adattisztítással magyaráztak, olyan azonban még nem történt, hogy az összesmegye adatát egyszerre “rontsák el.”

A helyzet azonban ennél sokkal súlyosabb: a lap szerint nem csupán annyi történt, hogy elírták az anyagokat, hanem

olyan, mintha a megyei adatokat hozzáigazították volna a bejelentett összes új fertőzött számához. Ez egyúttal azt is feltételezné, hogy létezhet egy központi szám, amit aztán utólag “leosztanak” a megyék között.

Szombat reggel azt közölték, hogy 5525 új fertőzött van az országban, amivel összesen eddig 243 581 koronavírusost regisztráltak itthon. A megyei térképen a számokat összeadva viszont 234 581 jön ki.

Vagyis lehetséges, hogy véletlenül felcserélték a 43-at 34-re. A rosszul bevitt központi adatok, tehát a 9000 fős elírás miatt teljesen rossz számok jöttek ki megyénként. Ennek ellenére azonban kikerült az oldalra a térkép.

Fotó: 444.hu illusztráció

Hírdetés

Jó sok időbe telt egyébként, mire a hibára reagáltak az oldalon: három óra kellett ahhoz, hogy bármiféle magyarázat nélkül feltegyenek frissítésként egy ilyen szöveget:

Fotó: koronavirus.gov.hu

Aztán néhány perccel később pedig ezt:

Fotó: koronavirus.gov.hu

Emlékezetes, nem először fordult elő, hogy nagyon nehezen értelmezhető adatok tűntek fel a kormányzati oldalon. Megesett olyan is, amikor az új fertőzöttek száma meghaladta az elvégzett tesztekét, amit aztán utólag igyekeztek megmagyarázni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »