Több mint ezer régi gépkocsival kevesebb Sepsiszentgyörgyön: sikeres a helyi roncsautóprogram (Önkormányzati szemle)

Több mint ezer régi gépkocsival kevesebb Sepsiszentgyörgyön: sikeres a helyi roncsautóprogram (Önkormányzati szemle)

Mint minden városban, Sepsiszentgyörgyön is fejtörést okoz, hogy egyre több gépkocsi mellett egyre kevesebb a parkolóhely. Az önkormányzat igyekszik megoldásokat keresni a problémákra, ezek egyike a helyi roncsprogram.

Nincs elég parkolóhely

A munkából hazatérők, hacsak nem rendelkeznek bérelt parkolóhellyel, sokszor nehezen találnak szabad helyet autójuknak. Ennél már csak az lehet zavaróbb, ha az értékes helyet egy, már évek óta használaton kívüli, rozsdásodó, gazdátlan gépjármű foglalja el. Ezek az elhanyagolt járművek nemcsak a városképet rontják, de a szivárgó folyadékok, a rozsda környezeti kockázatot jelent és káros az emberi egészségre is.

 

Minden második emberre jut egy gépkocsi

A személygépkocsik számát illetően 2000 óta létezik nyilvántartási-összesítési kötelezettség, Sepsiszentgyörgyön akkor mintegy 12 ezer járművet tartottak nyilván, azóta ez a szám szinte megkétszereződött. Kissé sarkítva ez azt jelenti, hogy minden második emberre jut egy személygépkocsi. A város méreteivel arányosan pedig ez azt jelenti, hogy szinte minden háztartásban van legalább egy gépjármű. Ezért egy parkolóépítési program elindítása mellett valamilyen megoldást kellett találni a forgalomban már nem használt, de a parkolókat elfoglaló autók eltávolítására.

 

Egyedülálló megoldás a helyi problémákra

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata – az országban elsőként – példamutató lépést tett azzal, hogy elindította az Értéket adunk a roncs­autódnak nevű helyi roncsprogramot, amelynek lényege, hogy egy régi autónak a forgalomból való kivonása esetén a helyi magán- és jogi személyek 3000 lejt kapnak az önkormányzattól. Lényeges, hogy az országos roncsautóprogrammal ellentétben ezt az összeget nem kötelező új autó vásárlására költeni, hanem szabadon lehet felhasználni. A helyi roncsautóprogram azoknak a magán- és jogi személyeknek kíván segíteni, akik megszabadulnának a tíz évnél idősebb, régi járműveiktől, de nincs lehetőségük vagy nem akarnak újat vásárolni, így az országos roncsautóprogramban sem tudtak részt venni.

 

 

Fiatalabb autópark, több szabad parkolóhely a városban

A program célja a régi, forgalomból kivont, súlyosan sérült vagy leselejtezett, környezetkárosító járművek kivonása a város területéről, illetve a tíz évnél idősebb, fokozottan környezetszennyező gépkocsik számának csökkentése, hogy amennyire lehetséges, fiatalodjon az autópark és ezáltal csökkenjen a környezetszennyezés Sepsiszentgyörgyön. Ugyanakkor fontos cél az is, hogy hasznos parkolóhelyek szabaduljanak fel a közterületeken, és azokat ne a zöldövezetek rovására kelljen kialakítani.

 

Hírdetés

Ki vehet részt a programban?

A programban való részvétel feltételei a következők: a jármű legkevesebb öt éve legyen forgalomba íratva Sepsiszentgyörgyön (ez korábban tíz év volt), az érdekelteknek legkevesebb három évig kell a tulajdonukban legyen a gépjármű, a tulajdonosoknak sepsiszentgyörgyi lakhellyel kell rendelkezniük, nem lehet tartozásuk az önkormányzat felé, valamint saját felelősségre kell nyilatkozniuk arról, hogy nem kérték, illetve nem fogják kérni a gépkocsinak az országos roncsautó­programba való bevételét. Továbbá vállalniuk kell, hogy a következő három évben nem vásárolnak öt évnél régebbi autót, ellenkező esetben vissza kell téríteniük a program keretében kapott háromezer lejes összeget.

 

Folyamatosan növekvő érdeklődés

A program a kezdetektől igen népszerűnek bizonyult, az első évben több mint félezer igénylést iktattunk, hagytunk jóvá és fizettünk ki a leadott idős járgányok tulajdonosainak, ezért az egymillió lejes keretet még abban az évben két alkalommal megnöveltük, több mint 50 százalékkal.

A tavalyi év elején a kezdeti lendülethez képest jelentősen megcsappant a jelentkezők száma, mivel lassan elfogyott azok köre, akik eleget tettek a program feltételeinek, ezért módosítottuk a szabályzatot, hogy bővítsük a kedvezményezettek körét. Tíz évről öt évre csökkentettük a sepsiszentgyörgyi nyilvántartásba bejegyzés időszakának feltételét, így azok is igénybe vehették a programot, akiknek legkevesebb öt éve Sepsiszentgyörgyre bejegyzett és tíz évnél idősebb járművük volt, de azelőtt nem kerülhettek be a programba.

A jogosultság kiterjesztésével a program kezdetétől tavaly szep­temberig már összesen több mint 800 igénylést hagytunk jóvá, ez a szám idén májusig már jóval meghaladta az ezret.

 

 

Több mint 1000 régi autóval kevesebb

A kezdeményezés már most szembetűnő változásokat hozott a városképben és az emberek életében. Sepsiszentgyörgyön eddig több mint 1000 régi autót sikerült kivonni a forgalomból az önkormányzat saját roncsautóprogramja révén, és ezáltal parkolóhelyeket, zöldövezeteket szabadítottunk fel a városban és jelentősen csökkentettük a gépjárműpark növekedési ütemét.

 

Országos szintre kiterjesztett kezdeményezés

A sepsiszentgyörgyi roncsautó­program annyira sikeresnek bizonyult, hogy országos szintre is kiterjesztették. A program sikerét látva a Környezetvédelmi Minisztérium javasolta többi hazai önkormányzatnak is a helyi roncs­autóprogramok indítását, hasonlóan 3000 lejes támogatással, amelyet az önkormányzatokkal közösen bonyolít le a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága a szaktárcán keresztül. A programhoz csatlakozó polgármesteri hivataloknak előre rendelkezésükre bocsátják a támogatási keretet, a minisztérium fedezi a költségek 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot pedig a helyi költségvetésből kell biztosítaniuk.

Az Értéket adunk a roncsautódnak elnevezésű helyi roncs­autóprogram példaértékű kez­deményezés a környezetvédelem és városfejlesztés terén, ennek sikere viszont továbbra is főként a városlakók és a helyi közösség aktív részvételén múlik.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén 1,6 millió lejt különített el költségvetésében a helyi roncs­autóprogramra, ez az összeg több mint 530 leadott roncsautóra elég.

 

(Az Önkormányzati szemle Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fizetett tajekoztatási rovata.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »