Több mint ezer fiatalt bérmáltak meg a polgárháború sújtotta Mianmarban

Az elmúlt napokban összesen 1 173 fiatal részesült a bérmálás szentségében az észak-mianmari Kachin állam fővárosában, Myitkyina egyházmegyében – adta hírül honlapján a Fides hírügynökség március 14-én.

Charles Maung Bo bíboros, ranguni érsek szolgáltatta ki a szentséget, és érintette meg az arcát minden bérmálkozónak a rítus szerint: „Ez azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk szenvedni a hitért, és szembenézni mások sértéseivel és sebeivel” – jegyezte meg a bíboros. A bérmálkozással a hívő megkapja a Szentlélek ajándékát: „Ma az Úr megerősít benneteket küldetésetekben, hogy tanúságot tegyetek Krisztusról”, még a megpróbáltatások és a szenvedések idején is – hangsúlyozta a főpásztor.

Amint arról Peter Hka Awng Lei, a Myitkyina egyházmegye helynöke beszámolt, a tanghprei Ciali Királynője plébániáról 209 fiatal, a Namti Myo Oo-i egyházmegyében lévő Szent Domonkos-templomból 207 fő, a Moe Nying egyházmegyéhez tartozó Xavier Szent Ferenc-templomából 215, ugyanazon egyházmegye Szent József-templomából 112, a Myotit Gyi egyházközség Szent Mihály Közösségéből 185, a Pa La Na-ban lévő Jézus Szíve templomból pedig 245 fiatal részesült a bérmálkozás szentségében. A mintegy 2,5 millió lakosú Myitkyina egyházmegyében 32 plébánia van, és 90 ezer katolikus.

A hit ünneplése a nagyböjti időszakban és a fiatalok lelkipásztori kísérése a burmai katolikus közösség súlyos nehézségei ellenére is folytatódik, amely az egész lakossághoz hasonlóan belesodródik a napról napra súlyosbodó belső konfliktusba. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a hadsereg és a Népi Védelmi Erők (PDF) lázadó csoportja közötti újabb fegyveres összecsapásokról számolt be, különösen a Thaifölddel határos (túlnyomórészt keresztény) Kayah államban.

Hírdetés

Március 10-e óta legalább háromezer ember hagyta el otthonát, amikor a harcok száma és intenzitása is megnőtt Loikaw, Kayah állam fővárosa közelében. Loikaw egyházmegyéjében jelenleg több templomot és kolostort használnak táborként a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek számára. A helyi Fides források szerint a folytatódó harcok miatt több mint 150 ezer civil kényszerült arra, hogy templomokban, ideiglenes menekülttáborokban vagy a dzsungelben keressen menedéket.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »