Több mint ezer éves, hatalmas keresztet találtak a régészek Pakisztánban

Egy olyan régióban találtak rá a feltételezések szerint ezer-ezerkétszáz éves keresztre, ahol ma már nem élnek keresztények. A Baltisztáni Egyetem vezetői június 14-én sajtótájékoztatón számoltak be a leletről, amely a kereszténység ősi jelenlétét bizonyíthatja a térségben.

A Pakisztán északi területein található Gilgit-Baltisztán régió Afganisztánnal, a kínai Hszincsiang tartománnyal és az indiai Dzsammu és Kasmír állammal határos. Az itt magasodó Karakorum hegylánc a világ legmagasabb csúcsait rejti. A térséget átszelő Indus folyó környékén zömében muszlim hitű hegyi népek élnek, hozzávetőlegesen 1,3 millió ember.

A Baltisztáni Egyetem három vezetője itt, a vonulatok között, Skardu város közelében lelt rá

Alaptáboruktól két kilométerre, Kavardo falu mellett bukkantak rá a leletre – jelentették be a június 14-én tartott sajtóértekezleten. A kereszt véleményük szerint ezer-ezerkétszáz éves lehet. A Baltisztáni Egyetem európai és észak-amerikai intézetekkel, továbbá helyi történészekkel együttműködve szeretné meghatározni a tárgy pontos korát, amely Wajid Bhatti kutató szerint „az indiai szubkontinens legnagyobb keresztjeinek egyike”.

Amennyiben e kormeghatározás megerősítést nyer, a keresztény jelenlét ősiségét bizonyítaná e területen. E tény megörvendeztetné a gyakorta erőszakot és diszkriminációt elszenvedő pakisztáni keresztény kisebbséget.

„Ez valóban fantasztikus hír mindannyiunk számára! – mondja Mansha Noor, a Caritas Pakistan igazgatója. – Jelzi, hogy a kereszténység jelen volt e régióban, s bizonyára volt templom és voltak keresztény közösségek is. Jelenleg egyetlen keresztény család sem él arrafelé, de szemmel láthatóan akkoriban nem így volt.” A Karacsiban (Pakisztán legnépesebb városában) élő katolikus bankár, Norman Gill a maga részéről azt szeretné, „ha a formalitások lezárulása után minden helyi keresztény el tudna menni a helyszínre megnézni a keresztet”.

Hírdetés

Skardu kicsiny város, ma azon az úton fekszik, amely Pakisztánt Kínával köti össze, Hajdan azonban a selyemút szelte át. Lehetséges, hogy „e hegyi vidékre a kereszténységet közel-keleti keresztény kereskedők hozták el – veti fel Béatrice Caseau, a párizsi Sorbonne Egyetem tanára.

„A 7. századtól kezdve nesztoriánus keresztények nyomait találtuk Kínában. Szükségképpen létezett kereskedelem, csere, kapcsolattartás a régióban, beleértve ebbe a vallást is” – tette hozzá a kutatónő.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Kaposvári Egyházmegye/La Croix

Fotó: La Croix, www.cath.ch

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »