Több mint 80 éves rejtélyre derült fény – Videó!

Görögország partjainál felfedeztek egy második világháborús brit tengeralattjárót, a HMS Trooper-t, amely 1943-ban egy titkos küldetés során tűnt el. Ezzel megoldódott egy 81 éves rejtély.

troop

A tengeralattjárót, amely 64 fős legénységgel veszett oda, 252 méteres mélységben találták meg Ikaria és Kos szigete között. A roncs három részre szakadt, ami arra enged következtetni, hogy egy német akna okozta a tengeralattjáró vesztét – írja az Arhcaeology News.

A HMS Trooper egy titkos küldetés keretében járőrözött, miután a brit hírszerzés egy lehetséges német partraszállásra figyelmeztetett Lérosz szigetén. 1943. október 17-én azonban nem tért vissza Bejrút kikötőjébe. A hajót eltűntnek nyilvánították, és feltételezték, hogy a legénység életét vesztette.

A 2000-ben kezdődő kutatások során 14 küldetésre került sor, ezek azonban egészen mostanáig nem jártak sikerrel.

Hírdetés

A kutatócsoport 2024. október 3-án találta meg a roncsot, miután részletes térképet készítettek a tengerfenékről, majd egy távirányítású járművel megvizsgálták az elsüllyedt hajót.

A korábbi expedíciók elmondásuk szerint azért nem jártak sikerrel, mert a terület keleti részeire fókuszáltak, illetve nagy kihívást jelentett ez a tengerszakasz is, amely a zord időjárási viszonyairól, az erős szélről és a komoly víz alatti áramlásról ismert.

A tengeralattjáró elsüllyedését feltehetően egy akna okozta, amelyet a Drachne nevű német aknászhajó helyezett el pár nappal az incidens előtt.

A HMS Trooper valószínűleg egy ilyen aknára futott rá, ez pedig hatalmas robbanáshoz vezetett, ami három részre szakította a hajót.
A roncsról készült felvételek arra engednek következtetni, hogy a tengeralattjáró a felszínen volt, amikor a robbanás bekövetkezett.

A felfedezés végre lezárást és megnyugvást jelent a HMS Trooper legénységének családjai számára is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »