Több mint 6,6 millió eurós bírságot szabott ki a versenyhivatal az e-MAG online kereskedelmi felületet működtető cégre

Több mint 6,6 millió eurós bírságot szabott ki a versenyhivatal az e-MAG online kereskedelmi felületet működtető cégre

32,28 millió lejes, azaz mintegy 6,7 millió eurós büntetést rótt ki a versenytanács az eMAG.ro platformot működtető Dante International vállalatra, amiért az visszaélt a marketplace típusú online közvetítő szolgálatok piacán meglévő erőfölényével.
A versenytanács 2017 végén indított vizsgálata nyomán fény derített arra, hogy az eMAG Marketplace (www.eMAG.ro) online platformot működtető Dante International Rt. 2013 januárja és 2019 júniusa között

visszaélt erőfölényes helyzetével azáltal, hogy saját termékeit kedvezőbben pozícionálta és jelenítette meg a platformon a felületet értékesítésre használó partnercégek kínálatának rovására.

Ezáltal sérült a platformon kínált termékek közötti valós piaci verseny – állítja az intézmény.

Hírdetés

A vállalat elismerte versenyellenes magatartását, így a kiszabott bírság összege csökkent.

A versenyhivatal ugyanakkor a platform által alkalmazott algoritmusokkal kapcsolatos különféle intézkedések meghozatalára kötelezte a céget.

Az eMAG képviselői a téma kapcsán kiadott közleményükben leszögezik, a vizsgálat teljes ideje alatt együttműködtek a versenyhivatallal, és a Marketplace platform működésével kapcsolatos valamennyi adatot és információt a rendelkezésükre bocsátottak „ezen új e-kereskedelmi modell minél jobb megértése érdekében”.

Az eMAG tevékenységének első 12 évében kizárólag közvetlen eladási felületként működött, majd az eMAG Marketplace platform révén más cégek is lehetőséget kaptak termékeik értékesítésére. A bírság kifizetése mellett a cég önkéntesen vállalta néhány olyan intézkedés foganatosítását, amelyek sokkal átláthatóbb szabályokat és algoritmusokat eredményeznek majd – hangsúlyozzák még a közleményben.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »