Több mint 42 kilométeres e-hatótáv

Mivel a dízelmotorok jövője bizonytalan, egyre több gyártó épít a vegyes üzemű hajtásláncokra, hiszen a villanyautók elterjedéséig még szükség van egy köztes megoldásra, hogy a takarékos autókra vágyó európai vásárlók is megtalálják a számításukat.

Nem vitás, hogy a Countryman alkalmas a feladatra, hiszen a valaha gyártott legnagyobb Miniként is hamisítatlan, gokartos vezetési élményt nyújt, amit extra nyomatékkal támogat meg a BMW 225xe hibrid hajtáslánca, fogyasztása pedig akár nulla is lehet, amivel egyik dízel sem tud versenyezni. Háromhengeres benzinmotorból, villanymotorból és lítiumion-akkucsomagból álló rendszere nagyszerűen elfér az Active Tourerrel műszakilag rokon Miniben, annyira, hogy a 295 kilogrammos súlytöbbleten kívül semmilyen kompromisszumot nem követel.

Hírdetés

A csomagtartó változatlan befogadóképességű és variálható maradt
Forrás: MW

Az ülések alá beépített akkuknak köszönhető, hogy a csomagtartó is változatlan befogadóképességű és variálható maradt. Az sem véletlen, hogy olyan hosszú és sok extra betűből áll a típusnév, hiszen az alapmodell 136 lóerős, 1,5-es turbómotorja mellé társított 88 lóerős villanymotorral együtt 224 lóerős rendszerteljesítményre képes, így méltóvá válik az S betűre, a hátsó tengelyt hajtó elektromotor pedig összkerekessé teszi, tehát az ALL4 típusjelzés is jár neki. A márka első és a kategória egyetlen konnektoros hibridjének legfontosabb része azonban maga a külső töltési lehetőség, mert így több mint 42 kilométeres elektromos hatótávra képes. Ha rá tudjuk szánni a kedvező, 2,5-3,1 órás töltési időt, a benzinkutat hétköznapokon akár el is felejthetjük, a hét végi kiruccanás pedig a legszerencsésebb esetben kijöhet 2,1 literes átlagból.

A Mini fantáziadús dizájnerei gondoskodtak róla, hogy a többiek is tudják, mit vezetünk, a félig zöld Co­­untryman ugyanilyen színben pompázó, látványos, e-betűt és villásdugót kombináló logót kapott, amely a bal első sárvédőn a töltőcsatlakozót is rejti. Ez a szín a belsejében is megjelenik, ahol a sárgás indítógomb mellett a töltöttségi szintet és az épp kiválasztott üzemmódot visszajelző menüpont a legfontosabb változás. Auto eDrive módban a benzinmotor intenzív gyorsításnál kapcsolódik be a hajtásba, de akár 80 km/órás tempót is bír a villanymotor, viszont nem engedi 7 százalék alá esni a töltöttséget. A benzines Cooper S-hez képest kétmilliós árkülönbségért (10,729 millió forint) cserébe a legszimpatikusabb Minit kapjuk, melyet – újkori történetében először – akár hosszú távú utazásokra is alkalmas, illetve teljes értékű családi autóként is használhatunk.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »