Több mint 40 évvel ezelőtti gyilkosságsorozat: 28 halott

A belga ügyészség pénteken bejelentette, hogy lezárja a több mint 40 éve tartó nyomozást annak a fegyveres bandának az ügyében, amely 1982 és 1985 között egy véres áruházi rablássorozattal félelemben tartotta az országot, és amelynek 28 ember, köztük gyermekek estek áldozatul.

Hírdetés

A „brabanti gyilkosok” – ahogy a média nevezte őket – Brabant tartományban követték el a fegyveres áruházi rablásokat. A támadások két hullámban zajlottak, és az elkövetők ezalatt a 28 halálos áldozat mellett 40 embert súlyosan megsebesítettek. Az ámokfutásukhoz használt fegyvereket a banda tagjai 1981 végén lopták el egy brüsszeli csendőrlaktanyából.
   
A banda 1985-ben hirtelen beszüntette tevékenységét. Az ezt követő nyomozás során nem sikerült kézre keríteni az elkövetőket, és azt sem tudták megfejteni a hatóságok, hogy miért kísérték a rablásokat példátlanul véres mészárlások. A nyomozás sikertelensége parlamenti vizsgálathoz vezetett, és több olyan feltételezés látott napvilágot, hogy a banda tagjai a belga vagy külföldi állambiztonsági szervek megbízásából titkos küldetéseket hajtottak végre, vagy politikai terrorizmust folytattak.
   
A nyomozás lezárásáról szóló döntést pénteken jelentette be a belga szövetségi ügyészség. Azonosított elkövetők hiányában a vádiratban arra a következtetésre kellett jutni, hogy a nyomozást meg kell szüntetni – fogalmaztak.
   
Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta: „megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések”.
   
Mint mondta, a döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival.
   
„Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük” – jelentette ki.
   
Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »