Több mint 37 ezer szlovák állampolgár állandó lakóhelye egy vityilló

Több mint 37 ezer szlovák állampolgár állandó lakóhelye egy vityilló

A 2021-es népszámlálás adatai szerint több mint 37 ezer szlovák állampolgár állandó lakóhelye egy vityilló.

A népszámlálás során kétféle lakóhely lehetősége közül lehetett választani: állandó lakóhely és jelenlegi lakóhely. A hagyományos lakóhelyek mellett vannak úgynevezett nem hagyományos lakóhelyek is.

Az összesítetett adatok szerint 14 710 nemhagyományos lakóhelyet számoltak meg. 13 709 lakóhelyen a bevallás szerint közel 95 ezer személy élt. A leggyakoribb nemhagyományos típus a vityilló volt, ezek 36,4 százalékot képviselnek. Itt összesen 37 276 személy élt.

Hírdetés

A vityillók elsősorban Kelet-Szlovákiában találhatók. A legtöbb az Eperjesi kerületben (2325) és a Kassai kerületben (2259) van. A Besztercebányai kerületben, amely a harmadik e tekintetben 418 vityillót számoltak össze.

Ezekre a lakóhelytípusokra az alacsony komfort jellemző. Többnyire  nincs bennük fürdési lehetőség, 88 százalékukban még angol WC sincs. 73 százalékuk nincs rákötve a vízvezeték-hálózatra. A legtöbb vityillóban (85,4 %) a fűtést egyéni módon: kemencével, kályhával vagy kandallóval oldják meg. Csak 3,3 százalékban nem volt semmilyen fűtés.

Az adatokból kitetszik, hogy ilyen körülmények között 30,1 százalékban egyedül élnek, a teljes családokat alkotók aránya 26,9 százalék.

A vityillókban főleg gyermekek élnek, a 20 évnél idősebbek körében a férfiak vannak többségben, a 65 évnél idősebbeknél a nők dominálnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »