Több mint 300 milliót adtak egy holokauszt-filmre, de senki nem nézi meg

Több mint 300 milliót adtak egy holokauszt-filmre, de senki nem nézi meg

Ugyan a távirati iroda szerint „megrendülve és a végén nagy tapssal” fogadta pénteken a jeruzsálemi zsidó filmfesztivál közönsége Gárdos Péter Hajnali láz című filmjét, a Magyar Nemzeti Filmalap által 309 millió forint közpénzzel támogatott alkotást az első vetítési hétvégén csupán 1981 fő nézte meg.

A jelentős, ám végül érdemtelennek tűnő támogatás kapcsán hétfőn közleményt adott ki az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a jobbikos parlamenti képviselő Dúró Dóra is.

Mint írta, és ezt szó szerint idézzük:

„A százmilliókkal kitömött „posztholokauszt szerelmi történet” Gárdos Miklós és felesége megismerkedését dolgozza fel. Gárdos a Rákosi Mátyás által kézivezérelt Szabad Nép újságírója volt, gyűlölködő hangvételű cikkeivel a Rákosi-féle rémuralmat, majd annak bukása után ugyanilyen lelkesedéssel a megtorló Kádár-rezsimet szolgálta ki. Gárdos Miklós írásaiban a forradalom résztvevőit bűnözőkként és prostituáltakként aposztrofálta, lelkendezve helyeselte az ’56-ot követő kegyetlen megtorlást, a letartóztatásokat, a kivégzéseket.”

A kulturális bizottság elnöke szerint az Orbán-kormányzat azzal, hogy hatalmas összegű támogatást nyújtott Gárdos Péter rendezőnek az apjáról készített, az ő történelmi szerepét elhallgató, a nézőket megtévesztő romantikus drámához, maga is felmenti bűnei alól az embertelen kommunista diktatúrát éltető és annak fenntartásához hozzájáruló Gárdos Miklóst.

Hírdetés

A jobbikos politikus szerint jelképes és különösen is elszomorító, hogy mindez a megtorlásokat irányító kommunista belügyminiszter, Biszku Béla tulajdonképpeni felmentésével egy időben zajlik.

Egyébként a Dínó tesó című filmet 8104 ember nézte meg ugyan ekkor, pedig az már három hete megy.

Itt van a trailere, ha valakit érdekel:

 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »