Több mint 23,5 millió nem uniós állampolgár él az EU területén

Több mint 23,5 millió nem uniós állampolgár él az EU területén

Több mint 23,7 millió nem uniós állampolgár él valamelyik uniós tagállam területén az Eurostat március végi adatai szerint. A statisztika azt mutatja, hogy a Nagy-Britanniával megkurtított EU lakosságának 5,3 százaléka nem uniós. Ugyanakkor az uniós állampolgárok 13,7 százaléka él valamelyik másik uniós ország területén.

Németország vezet a nem német állampolgárok számát illetően, több mint 10,6 millió ilyen ember tartózkodik területén (ebből 6,1 millió nem uniós bevándorló). A második helyezett Spanyolország (5,4 millió fő, és ebből 3,63 millió EU-n kívüli migráns), a harmadik helyen pedig 5,2 millió fővel Franciaország (3,74 millió EUán kívüli migránssal) és Olaszország (3,77 millió nem uniós migránssal) osztozik. Ez a négy ország adja ki a nem hazájában, de az EU területén élők (tehát az EU-n kívüli migránsok és az EU-n belüli vendégmunkások összege) több mint 70 százalékát. És ez a négy ország adja ki az EU területén regisztrált nem uniós állampolgárok 73 százalékát.

Arányaiban a legtöbb külföldi Luxemburgban él, a legkevesebb Romániában.

Hírdetés

A bővített listán az Eurostat adatai szerint a nem uniós bevándorlók aránya Liechtensteinben a legtöbb (16 százalék), második helyen Svájc (16 százalék), a harmadikon pedig Észtország (14 százalék) szerepel, majd Lettország és Málta következik.

A Visegrádi Négyek esetében a helyzet merőben más. Szlovákiában a lakosság 1 százalékát teszik ki az uniós bevándorlók, és nulla százalékhoz konvergál a nem uniós migránsok száma (ez 20 ezer főt jelent a gyakorlatban).

Magyarországon az arányok 1 és 1 százalék, Csehországban 2 szálék uniós bevándorló és 4 százalék EU-n kívüli állampolgár. Lengyelország 0-hoz közelít az uniós bevándorlók száma, a nem uniósoké pedig 1 százalék.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »