Több mint 100 milliárd koronát utal át a Cseh Energetikai Művek a cseh államnak

Több mint 100 milliárd koronát utal át a Cseh Energetikai Művek a cseh államnak

Több mint 100 milliárd koronát (több mint 4 millió 200 ezer eurót) utal át a Cseh Energetikai Művek (CEZ), a legnagyobb cseh energetikai cég az idén az államnak – közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője csütörtökön Prágában.

Pontos összeget a szóvivő nem mondott, de megjegyezte: az összeg a tavalyi év nyereségének osztalékaiból és az állam által kivetett különleges adókból tevődik össze.

A tavalyi gazdasági eredmény után kifizetett osztalék több mint 50 milliárd koronát tesz ki.

Hírdetés

A cseh állam a pénzügyminisztériumon keresztül a CEZ részvényeinek 70 százalékát birtokolja. A tavalyi év végleges gazdasági eredményét a CEZ még nem hozta nyilvánosságra. A csoport tavaly novemberi közleményében a várható nettó nyereséget 65 és 75 milliárd korona közé tette. Az idén a nettó nyereség várhatóan 30 és 40 milliárd korona között lesz – mutatott rá a szóvivő. A végeredmény elsősorban a piaci energiaárak idei alakulásának függvénye – jegyezte meg.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a közelmúltban nyilvánosságra hozta, hogy a kormány a CEZ struktúrájának a módosítását tervezi.

Ennek részletei egyelőre nem ismertek. A megoldások egyik változata, hogy a CEZ-t kisebb gazdasági egységekre osztanák. A kormány törvényalkotó tanácsa állásfoglalásában nem támogatta ezt az elképzelést.

Az ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom egyaránt a CEZ teljes államosítását szorgalmazzák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »