Több külföldi szervezet is „dolgozott” Kovács Bélán

A belga, a francia és a lengyel kémelhárítás is dolgozott a jobbikos EP-képviselőn – írja az Index.

A politikus ténykedésének és orosz kapcsolatainak a feltárásán nemcsak a kémelhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal, de a hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal, sőt külföldi társszervek, a belga, a francia és a lengyel kémelhárítás is dolgozott – számolt be az Index.

A portál emellett kiemeli, hogy Kovács Béláról nem lehet sokat tudni, de komoly lobbitevékenységet végzett Brüsszelben, gyakran járt Oroszországba, és különféle csoportokat gründolt. „Amióta EP-képviselő lett, két olyan területen is nagyon aktív, amelyben Oroszország valamilyen formában érdekelt, az egyik az energetika, a másik az európai szélsőjobboldali szervezetek »istápolása«.”

Felvételekkel rendelkeznek

Hírdetés

Különféle felvételekre alapozva számoltak be a titkosszolgálatok vezetői a Kovács Béla elleni kémgyanúról tegnap a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén. A testület fideszes alelnöke szerint egyértelművé vált, hogy a politikus szervezett kapcsolatot tart fenn az orosz titkosszolgálattal. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint az ügy csak arról szól, hogy az európai parlamenti választás előtt megroppantsák a pártját.

A hétfői ülés után Kovács Béla eltűnt, előbb csak a fél ötre meghirdetett szegedi sajtótájékoztatóját, majd az ötórai lakossági fórumát is lemondta, pedig a Jobbik EP-képviselője kora délután még arra hivatkozva menekült az újságírók elől, hogy a Tisza-parti városba siet.

Gulyás: Kovácsot vissza kellene léptetni

Az elhatárolódás és Kovács Béla visszaléptetése lenne a megfelelő válasz a Jobbik részéről a kémügyre – ezt az Országgyűlés fideszes alelnöke mondta a HírTV Magyarország Élőben című műsorában. Gulyás Gergely szerint azért lenne szükség a radikális párt ilyenfajta válaszára, mert a kémgyanúba keveredett Kovács befolyásos politikus, az ő nevéhez köthető a Jobbik külpolitikai stratégiája. Az MSZP felszólítja Kovács Bélát, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselőjét, hogy azonnal mondjon le mandátumáról, ezzel mentelmi jogáról is, és vetesse le magát pártja EP-listájáról. Ezt Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője közölte kedden az MTI-vel. Szerinte más megoldása nincs a kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügyének gyors tisztázására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »