Több kedvenc helyükről is kitiltották a turistákat – egyre nagyobb szigor jön

Több kedvenc helyükről is kitiltották a turistákat – egyre nagyobb szigor jön

Két nap alatt két népszerű európai turistacélpont is bejelentette, hogy nem képes tovább elviselni a nyaralók áradatát, ezért szigorú korlátozásokat vezetnek be. Korábban ezt a megoldást választotta több európai nagyváros is.

Korlátozásokat vezettek be a horvát hatóságok a Plitvicei-tavaknál, hogy az UNESCO ne vegye le a világörökségi listáról a túlzsúfolt területet; érkezés előtt legalább két nappal regisztrálni kell a neten, pontosan megadva a belépés helyét és óráját, amitől számítva egy órán belül be kell lépni a területre.

A parkba mostantól naponta legfeljebb 10 ezer embert engednek be.

A jegyárakat már tavaly megemelték.

Az InfoRádiónak nyilatkozó természetvédelmi szakértő egyetért a szigorítással – a tavakat 2018-ban kétmillió ember kereste fel, ennyi ember nagyon nagy károkat tud okozni.

Hírdetés

„Ha egy idős fának a tövét a földbe tapossák az emberek, és ez évtizedeken keresztül történik, akkor újra összetömörödhet a talaj, a fa pedig nem kap elég vizet”

– fogalmazott Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Hollandiában is elég volt a sok turistából. Az ország idegenforgalmi hivatala bejelentette, hogy többé nem reklámozza magát turisztikai célpontként külföldön, mert tavaly 19 millióan nyaraltak náluk,

2030-ra pedig a számítások szerint 29 millióan fogják tönkretenni a csatornákat, a szélmalmokat és a tulipánmezőket.

A hollandok most azzal kísérleteznek, hogy a hozzájuk érkezőket a kevésbé felkapott látványosságokhoz irányítják – ezt a szakemberek is jó ötletnek tartják.

A tömegturizmus ellen a világ egyre több pontján lázadnak fel a helyiek, dacára annak, hogy bevételeik nagy részét éppen ennek köszönhetik. Velencében, Barcelonában és Dubrovnikban is létszámkorlátozást vezettek be, illetve fizetős a belépés a legzsúfoltabb helyekre. Így is sokszor még ellene tüntető lakosokba botolhat a turista.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »