Több ezren tüntettek a Nyugat ellen Belgrádban

Több ezres NATO- és Nyugat-ellenes tüntetésre került sor vasárnap a szerb fővárosban, Belgrádban. A demonstrálók Vlagyimir Putyint éltették.

A szervezők beszámolója szerint mintegy 20 ezren vettek részt a tüntetésen, melyet a NATO és a Nyugat ellen szerveztek. A demonstrálók azonnali népszavazást követeltek a NATO-hoz történő csatlakozásról, illetve annak elvetéséről. A tüntetők a nap folyamán a szerbiai közszolgálati televízió épületéhez vonultak, hogy ott tiltakozzanak a „sajtó blokádja” ellen, ami véleményük szerint akcióikat és követeléseiket kíséri.

A tüntetők orosz és szerb zászlókat, valamint Putyint dicsőítő, „Szerbia nem gyarmat” és „Állj ellen a megszállásnak” feliratú transzparensekkel vonultak utcára.

Hírdetés

A jelenlegi szerb kormány korábban Nyugat-ellenes álláspontot képviselt, mára azonban Belgrád nemcsak az Európai Unióhoz, hanem a NATO-hoz is csatlakozni szeretne. Az oroszpárti erők azonban jócskán megerősödtek a közvélemény-kutatások szerint, április 24-én pedig előrehozott választásokra kerül sor.

Szerbiát hagyományosan erős kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, így Moszkva fokozta propagandakampányát a választások előtt álló balkáni országban.

Orientalista.hu – (MTI, 888.hu, AP)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »