Több ezren törtek át a görög határon

Több ezren törtek át a görög határon

Áttörte a rendőrkordont és bejutott Macedóniába több ezer bevándorló Görögországból szombaton, miután a rendőrök villanógránátokkal hasztalan próbálták feltartóztatni a tömeget.

A Reuters hírügynökség riportere szemtanúja volt annak, hogy a macedón rendőrök a görög határ mentén két, erős fény- és hanghatással járó villanógránátot vetettek be. A Macedóniába bejutni akaró bevándorlók, menekültek tömegét ezzel azonban nem tudták feltartóztatni, több ezer ember áttört a rendőrök vonalain és bejutott a jugoszláv utódállamba. Ismert, már pénteken is összetűzés volt a hadsereg és a migránsok között.

Hazánkban is nagy a nyomás

Pénteken több mint 1400 illegális határátlépőt tartóztattak fel a hatóságok, közben a NAV migránsnak álcázott dolgozóját vetette be, amiből kiderült, hogy gyakran átverik a bevándorlókat.

Mentőakció az olasz partoknál

Nagyszabású akció kezdődött szombaton az olasz partok közelében a tengeren bajba jutott illegális bevándorlók kimentése érdekében. A parti őrség közlése szerint a hatóságok mintegy 2000-3000 menekült kimenekítésébe kezdtek, miután 18, a tengeren hánykódó hajóról SOS-jelzéseket fogtak.

A menekülteket szállító hajók minden valószínűség szerint Líbiából indultak útnak. A parti őrség azt jelentette, hogy a 14 felfújható csónakon, illetve 4 kisméretű halászhajó fedélzetén becslések szerint 2000-3000 ember tartózkodik. A mentésben az olasz parti őrség legalább hét hajója, továbbá a norvég tengerészet egyik hajója vesz részt. Olasz hírforrások azt jelentették, hogy a mentés délután még tartott.

Ezzel egy időben az olasz rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek több egyiptomi állampolgárt, akiket embercsempészettel vádolnak. A vád szerint a hat egyiptomi több tucat menekültet egy halászhajó rakterébe zárt be, és csak nagyobb pénzösszeg kifizetése után engedték ki őket.

A 24 és 42 év közötti embercsempészek Egyiptomból indultak útnak a hét elején, több mint négyszáz bevándorlóval egy hajó fedélzetén. A migránsoktól fejenként több mint 1700 eurót (mintegy félmillió forintot) követeltek azért, hogy eljuttassák őket Olaszországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »