Több ezer bevándorló hagyta el Magyarországot

Több ezer bevándorló hagyta el Magyarországot

Több ezer migránsnak sikerült elhagynia Magyarországot. 3650 menekült érkezett a bécsi nyugati vasútállomásra. Az osztrák hatóságok a kezdeti bizonytalankodás után úgy döntöttek, hogy a bevándorlókat továbbengedik Németország felé, ezért egy részük mostanra elérte Münchent.

Az osztrák hatóságok Hegyeshalomnál több órát várakoztatták hétfő délután azt a két vonatot, amely Budapestről indult és menekülteket szállított Németországba. Az osztrák vasutak közlése szerint a hatóságok kezdetben csak azokat a menekülteket engedték továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon, később azonban változtattak ezen az állásponton.

„Budapesten voltunk, felszálltunk a vonatra, amely tele volt. Egy méter hely sem volt. Már három órája állunk, itt vagyunk a határ előtt, és semmi sem történik. Úgy látszik, nincsenek rendőrök, senki sem ellenőriz semmit. Nem tudom, hogy mit tegyünk” – nyilatkozta egy menekült.

Az osztrák hatóságok végül továbbengedték a vonatokat. Az osztrák hírügynökség beszámolója szerint hétfőn 3650 menekült érkezett Magyarországról a bécsi Westbahnhofra. Az osztrák rendőrség kedd hajnali Westbahnhofon a migránsok már zavartalanul szállhattak át a Münchenbe induló szerelvényre.

Hírdetés

Az első vonattal félezren indultak Münchenbe. A német hatóságok az utasok egy részét már a bajor fővárosba érkezés előtt leszállította a vonatról, a többieket a müncheni vasútállomáson különítették el. „Kollégáink Rosenheimben mintegy 180 embert leszállítottak a vonatról, ellenőrizték őket, és megkezdték a regisztrációs folyamatot. A többiek folytatták az utat München felé, ahol mi fogadtuk őket. Az érkezőket külön helyiségben helyeztük el, és átadtuk őket a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal munkatársainak” – tájékoztatott Jürgen Vanselow, a müncheni vasútállomás rendőrfőnöke.

A Rosenheimben leszállított embereket a regisztráció után a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítják. A Münchenbe érkezett menekülteket is regisztrálják. A menekültek közül többen is arra panaszkodtak, ahogy Magyarországon bántak velük: „A halál szemtanúi voltunk, mint Szíriában. Börtönbe vetettek bennünket, nem adtak enni és inni. Ha valaki menekülni próbált, ütöttek bennünket. A rendőrség olyan volt, mint Szíriában” – állította egy migráns.

A szíriai menekülttel ellentétben az egyik pakisztáni férfi elégedett volt a magyarországi bánásmóddal: „a magyar emberek jó emberek. Amikor a táborba értem, adtak enni és segítettek. Magyarországon jók az emberek, mindenki jó. Nehéz volt az utunk, de örülünk, hogy Németországban vagyunk” – mondta.

A német kormány közben cáfolta, hogy különvonatokat küld Magyarországra a migránsokért, bár ezt egy Budapestre látogató német szocialista képviselő is kezdeményezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »