Több évnyi börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért

Több évnyi börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért

Bűncselekmény lenne, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, ha pedig úgy ül volánhoz, hogy a rendőrök bevonták a vezetői engedélyét, akár három évre is börtönbe kerülhet. Ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, melyet a kormány nyújtott be. Az indoklás szerint az eddigi büntetések nem tántorítják el eléggé a szabályszegőket.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) legújabb módosítási javaslata szerint ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el a vezetéstől, vétség miatt egy évnyi szabadságvesztést kaphatna, ha lebukik, akit pedig büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig tartó szabadságvesztéssel, ismertette az RTL Híradójának Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési szakjogász.

Hírdetés

Három év börtönre azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek. A belügyminiszter szerint az ilyen sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra – hanghott el a riportban. Megjegyzik, erre az egyik legismertebb példa a Dózsa György úti halálos baleset: a 2017 májusában autójával karbolozó férfitól már korábban elvették a jogosítványát, ennek ellenére vezetett, és több mint 130-cal hajtott a délutáni csúcsforgalomban.

“Itt most arról van szó, hogy egy olyan cselekmény, amely eddig szabálysértés volt, azt a törvényalkotó a Btk.-ba kerül, pontosan azért, mert a társadalomra való veszélyessége nagy” – tette hozzá a közlekedési szakjogász.

Idén, az év első két hónapjában a hatóságok 3086 embert tiltottak el a járművezetéstől, valamivel kevesebbet, mint 2020 január–februájában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »