Több egyházi személy is állami kitüntetést vehetett át augusztus 20. alkalmából

Több egyházi személy is állami kitüntetést vehetett át augusztus 20. alkalmából

Augusztus 20. alkalmából adományozható állami kitüntetéseket és a Népművészet Mestere díjakat adott át Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter Zsigó Róberttel és Závogyán Magdolnával, a tárca államtitkáraival együtt augusztus 16-án Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Az ünnepségen Hankó Balázs miniszter és Zsigó Róbert, a tárca parlamenti államtitkára átadta a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat díjakat; Hankó Balázs és Závogyán Magdolna, a tárca kulturális államtitkára pedig a Népművészet Mestere díjakat adta át.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült mások mellett dr. Molnár Antal történész, egyháztörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, Történettudományi Intézetének igazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára és dr. Vadon Bálint, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professor emeritusa.

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át többek között dr. Birher Nándor Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, egyetemi tanár; dr. Fábián Ferenc jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának címzetes egyetemi tanára, korábbi rektorhelyettese, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának nyugalmazott docense, az Alkotmánybíróság nyugalmazott főtanácsadója; P. Holczinger Ferenc jezsuita szerzetes pap, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda igazgatója; dr. Sárkány Péter, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara Társadalomtudományi Intézetének intézetvezető egyetemi tanára; Szabó Péter László Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság elnöke; Szabóné dr. Balogh Ágota Márta, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának dékánhelyettese, egyetemi docens; Szarka Péter, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának főiskolai docense; Szentirmai László grafikus, művészetpedagógus, bábjátékos-oktató, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sárospataki Comenius Campusának nyugalmazott dékánhelyettese, a Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója és volt elnöke; Szikora József, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke.

*

Állami kitüntetéseket, miniszteri elismeréseket adott át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Pintér Sándor belügyminiszter augusztus 15-én a Belügyminisztérium márványaulájában.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát adta át többek között dr. Horváth Tamás sebésznek, baleseti sebésznek, oxyológus szakorvosnak, a Váci Jávorszky Ödön Kórház, Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata volt főorvosának több évtizedes gyógyító munkája és önkéntes mentőorvosi szolgálata, valamint a Máltai Mentőszolgálat hatékonyságát új mentési módszerek és eszközök bevezetésével segítő vezetői tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át mások mellett Lőrincz Sándor író, újságíró, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense a szakterületén végzett több mint három évtizedes, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréséül, Somogy vármegye szépségeit és kiválóságait népszerűsítő alkotómunkája, a Magyar Katolikus Egyház értékeit bemutató több évtizedes írói és újságírói tevékenysége elismeréséül; valamint Pákh György, a Szent Margit Gimnázium mesterpedagógusa több mint négy évtizedes példamutató oktatói-nevelői tevékenysége elismeréseként.

*

Hírdetés

Állami kitüntetéseket, miniszteri elismeréseket adott át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Felkai László közigazgatási államtitkár augusztus 16-án a Belügyminisztérium márványaulájában.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át mások mellett Berényi András klinikai és addiktológiai szakpszichológus, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője, a Forrás Lelki Segítők Egyesület és az Országos Közösségi Ellátások Egyesület elnöke, a – Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő – Forrás Lelki Segítő Központ szakmai vezetője a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint családjaik érdekében végzett több mint három évtizedes elkötelezett szakmai tevékenysége elismeréseként; Filepné Deák Éva, a soproni Szent Benedek Idősek Háza nyugalmazott igazgatója a szociális gondoskodás területén végzett több évtizedes odaadó szakmai munkája elismeréseként; valamint Pál Hortenzia, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettese a gyermekvédelmi gondoskodásban élők érdekében nagy elkötelezettséggel végzett munkája, a nevelőszülői és gyermekotthoni ellátás fejlesztését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

*

Augusztus 20. egybeforrt, egyet jelent a keresztény magyar államisággal – hangsúlyozta a Pesti Vigadóban zajló díjátadás előtt Hankó Balázs, rámutatva arra: a legalább 1100 éve Európa szívében élő magyarságnak kötelessége az elmúlt nemzedékek örökségének ápolása és továbbadása, megemlékezni szentjeiről, történelmi és mindennapi hőseiről.

Az ünnepről szólva emlékeztetett, keresztény államiságunk két kiemelt szegletköve 1038. augusztus 15. és 1083. augusztus 20., István király halálának és szentté avatásának napja.

Ma sem kisebb a kihívás, mint volt a zivataros századok során, a válasz pedig ugyanaz: állhatatos értékőrzés és bátor értékteremtés, ami egyszerre jelenti keresztény kultúránkat, a fiataloknak hivatást közvetítő tudást, a kreativitásunk által megszülető innovációt és jövőt adó családjainkat – mutatott rá.

Mint hozzátette, ezt kellett a magyar történelem során számos esetben és napjainkban is megvédeni az önkénytől, most pedig „az önkény olyan új formájától, amikor a semmibe vezető abnormalitást akarják mércévé tenni, amikor a keresztény hitből, kultúrából űznek egyesek tréfát”.

Felelősségünk nem lehet más, mint hivatásainkban, a tudományban, a kultúrában, családjainkban keresni, élni és megélni az igazat, a jót, az értéket, a kiválót, a tudást – figyelmeztetett, köszönetet mondva a díjazottaknak, amiért ezt a küldetést teljesítik.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium; Belügyminisztérium; MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI; Kulturális és Innovációs Minisztérium Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »