Tízmilliárdos csalást leplezett le a főügyészség

Tízmilliárdos csalást leplezett le a főügyészség

Csalás és pénzmosás vádjával állították bíróság elé Szabó-Forrai Zsoltot. A férfi a vád szerint 2012 és 2014 között magyar és máltai cégekből álló cégcsoportot hozott létre, és több mint kétezer embert csapott be az amerikai Fortress cég nevét és logóját felhasználva.

A vádirat szerint Szabó Forrai Zsolt havi 8-10 százalékos hozamot ígért a befektetőknek, de azt csak az újonnan csatlakozók befizetéseiből állta egy ideig, amíg össze nem omlott a piramisjáték.

„Megállapítható, hogy a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft., valamint a Fortress Holding Kft. tényleges gazdasági tevékenységet nem végzett, és nem rendelkezett a betétgyűjtés mint pénzügyi szolgáltatás végzésére, illetve a portfóliókezelés mint pénzügyi szolgáltatás tevékenységére jogosító pénzügyi felügyeleti hatósági engedéllyel. Illetve az ahhoz szükséges jegyzett tőkével sem” – ismertette Vizi Erika, a Fővárosi Főügyészség ügyésze.

A beszállási pénz minimum 500 ezer forint volt. A profitéhes ügyfeleket a szintén Szabó-Forrai nevéhez köthető Flow Money Kft. ötszáz ügynöke hajtotta fel magas jutalékért cserébe.

Hírdetés

„A befektetők felkutatásában, illetve a velük való kapcsolattartásban segédkezők, illetve a közreműködők előtt Szabó-Forrai Zsolt vádlott az amerikai Fortress 1998 óta hivatalában lévő egyik igazgatójaként mutatkozott be” – tette hozzá Vizi Erika.

A pórul járt ügyfelek nagy része 500 ezer és 5 millió forint közötti összeget bukott, de jó páran vannak, akik 50 millió forint feletti összeget adtak át az üzletkötőknek. A vállalkozás végül kinőtte magát és szemet szúrt a Magyar Nemzeti Banknak is.

„A Magyar Nemzeti Bank által 2013. november 14. napján piacfelügyeleti eljárást indítottak mind a vádlott személye, mind a felsorolt cégek ellen, és ennek eredményeként 2014. augusztus 28-án azonnali hatállyal megtiltotta az MNB, hogy Szabó-Forrai Zsolt vádlott, illetve a Fortress Holding Ltd. az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatást végezzen” – mondta el az ügyész.

A vád szerint a Fortress-vezér 10 milliárd forint körüli összeggel csapta be ügyfeleit, magánvagyonából egymilliárdot sikerült zárolni. Szabó-Forrai Zsolt a csalásért és pénzmosásért akár 15 év börtönt is kaphat, jelenleg házi őrizetben van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »