Tízezrével menekülnek az emberek Szudánban a harcok elől

Tízezrével menekülnek az emberek Szudánban a harcok elől

2024. 07. 04.

Mintegy 136 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a harcok miatt a délkelet-szudáni Sennar régióban az utóbbi tíz napban – figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM).

A tömeges menekülést az váltotta ki, hogy a szudáni hadsereg ellen harcoló, Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai lázadószervezet június 24-én offenzívát indított a régiós főváros, Sennar elfoglalására. Ennek eredményeként a közeli két kisebb városból tömegek menekültek át a szomszédos al-Gedaref és Fehér-Nílus régiókba.

A helyi segélyszervezetek beszámolói szerint mindkét város menedékhelyei gyorsan megteltek, miután Sennar régióban már addig is több mint 285 ezer belső menekült élt. A rendelkezésükre álló élelem fogytán van, mert időközben al-Gedaref falvaiból is tömeges menekülésbe kezdett a lakosság.

Hírdetés

Szudánban tavaly áprilisban tört ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán vezette szudáni hadsereg és a vele szemben álló, Mohamed Hamdan Dagalo által irányított Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és arab szövetségesei között. Akkor a főváros, Kartúm mellett a dárfúri térség vált a harcok epicentrumává. Az azóta fennálló fegyveres harcok miatt a két fél egyelőre nem tudott megállapodni annak érdekében, hogy közösen hozzák létre az átmeneti vezetést leváltó demokratikus szudáni kormányt.

Az összecsapások következtében már több mint tízezren haltak meg, és legalább 6,5 millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét Szudánban.

MTI, Hír Tv

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »