Tízezrek tesztelik Magyarországon az új gyógyszereket

Tízezrek tesztelik Magyarországon az új gyógyszereket

Nagyjából 250 milliárd forintba és mintegy 10-15 évbe kerül egy új gyógyszer fejlesztése a forgalomba hozatalig. A klinikai gyógyszervizsgálatok során a páciensek részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott gyógyszerek a költségvetés kiadásait csökkentik, és ennek hatása milliárdokban mérhető.

Magyarországon évente 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet – írja közleményében a Synexus, amelynek május 24-i, budapesti nyílt napján az érdeklődők betekinthetnek a klinikai vizsgálatok kulisszái mögé.

Közleményük szerint a magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartozunk. A vizsgálatok száma alapján a 10., míg a lakosság arányait nézve a 4. helyen állunk a pár évvel ezelőtti adatok alapján.

Nemcsak a magyarok nyitottsága, a klinikai kutatásokban résztvevő szakemberek tudása is hozzájárul ehhez az eredményhez.

– idézi a közlemény Dr. Nagy Károlyt, a Synexus vizsgálatvezető főorvosát.

Korábban egy-egy cég 10-15 évig, és 350 millió és 5,5 milliárd dollár között fejlesztett ki egy-egy új készítményt. Vannak esetek, amikor akár 4-5 év alatt is eljuthatnak egy-egy új hatóanyaghoz, de most sem ritka, hogy 10 évig dolgoznak rajta a szakemberek. A fejlesztés költségei több tényezőtől függően változnak felfelé vagy lefelé: a költségek jelentős részét a klinikai vizsgálatok teszik ki, melyek a gyógyszerek alkalmazásának biztonságosságát szolgálják – közölte a cég.

A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a magyar gazdaságnak. Mint írják,

Magyarországon a teljes kutatás fejlesztési tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja.

Hozzátették, hogy nagyjából 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a vizsgálatok különböző adónemeken keresztül, míg az intézmények és a vizsgálók bevételei 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek – olvasható a közleményben.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »