Tízezrek az utcán – „Ez háború!”

Tízezrek az utcán – „Ez háború!”

Új ajánlattal rukkolt elő az utolsó pillanatban a görög kormány a pénzügyi összeomlás elkerüléséért. Az athéni vezetés próbálja halogatni a hitelezők által elvárt megszorításokat, két éves áthidaló kölcsönt kért az euróövezet tagállamaitól, továbbá javaslatot tett az államadósság részleges elengedésére, illetve átütemezésére, azaz a törlesztési határidők meghosszabbítására. Ha a görög kormány éjfélig nem utalja át a Nemzetközi Valutalapnak az aktuális törlesztőrészletet, Görögország jogi, pénzügyi értelemben csődbe megy.

Több tízezres tömeg gyűlt össze kedd este az athéni parlamentnél. „Náci Európa” és „Nem az EU elvárásaira” feliratú transzparensekkel tiltakoztak a résztvevők az Európai Unió hitelfeltételei ellen, a résztvevők a radikális baloldali Ciprasz-kormányt éltették. Napközben több hasonló tüntetés volt a görög fővárosban.

„Ez háború! Ellenállunk az országunkat támadó erőknek, és megvédjük a demokráciánkat” – fogadkozik Alexisz Ciprasz miniszterelnök egyik híve. A görögök 45 százaléka támogatja, hogy ne teljesítsék a hitelezők feltételeit, akkor se, ha emiatt elvesztik az eurót.

Nemet a gengszterekre

Az előző kormányok felelőssége, hogy itt tartunk. Alexisz Ciprasznak miattuk nincs már semmi mozgástere. Mondjunk nemet a gengszterekre, legyen méltóságunk és legyünk függetlenek – mondta egy közalkalmazott.

A görögök egy hét alatt 800 millió eurót menekítettek ki a számláikról. A bankautomaták egy része kiürült, pedig vasárnap óta már csak napi 60 euró felvétele engedélyezett. A korlátozás a turistákat nem érinti, csak a helyieket.

Hírdetés

„A nyugdíjamhoz próbálok hozzájutni, de csak 40 eurót kaptam és még legalább ennyi kellene. A mi hibánk is, hogy itt tartunk, mi választottuk meg őket” – mondta egy nő.

Áruhiány egyelőre nincs, ám a készpénz-korlátozás miatt több kereskedő kénytelen átmenetileg lehúzni a rolót.

„Nem nehéz belátni, hogy sok embernek kell több, mint 60 euró. Bolttulajdonosok, piaci árusok, vállalkozók. Ők 2 napja nem jutnak elég pénzhez, ezért dolgozni se tudnak. Persze 60 euró a nagycsaládosoknak se elég egy napra” – hangsúlyozta egy árus.

A görög parlamentet katonák, a bankfiókokat pedig leeresztett fémrácsok védik az esetleges zavargásoktól, amelyekre a 2008-as pénzügyi válság után már volt példa.

Görögország technikailag kedd éjfélkor megy csődbe, amikor lejár a nemzetközi hitel aktuális részletének törlesztési határideje.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »