Tízezerhez közelít itthon a Fülöp-szigeteki vendégmunkások száma

Tízezerhez közelít itthon a Fülöp-szigeteki vendégmunkások száma

Ha a törvényi keretek megengedik, a számuk jövőre még tovább gyarapodhat.

Magyarországra eddig körülbelül 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás érkezett a minősített kölcsönzőcégeken keresztül, főként a gyártó és az elektronikai szektorba – mondta Rowena Paragas, a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke a HR Portálnak adott interjújában. Hozzátette, bár világszerte nagy a verseny értük, Magyarország azért előnyösebb, mint a távol-keleti és arab országok, mert Európában található, többségében katolikus és erősebb a munkajogi védelem.

Úgy véli, még úgy is vonzó hazánk az ázsiaiak számára, hogy nem nálunk lehet a legtöbbet keresni: a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt lehet megkeresni, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, míg Nyugat-Európában 1500-1700 eurót. Bár szerinte ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy

Magyarországon sokszor ingyenes a munkába járás, a szállás, és a dolgozók gyakran étkezési támogatást is kapnak. Ha mindezt összevetjük, már nem is akkora a különbség.

Hírdetés

A Fülöp-szigeteki szabályozás megszabja, mennyi a minimálisan kifizetendő bér különböző munkakörökben, például:

  • betanított gyári munkások, konyhai kisegítők, takarítók, pincérek esetén havi nettó 550 euró (211 ezer forint),
  • építőipari szakmunkásoknál, kékgalléros szerelőknél 700 euró (226 ezer forint),
  • kamionsofőröknél 850 euró (323 ezer forint).
  • „Sokan sírnak örömükben, amikor magyar földre lépnek. Egyik első útjuk egy római katolikus templomba vezet. A tavasszal, nyáron érkezettek most láttak először havat életükben” – említett néhány példát az ügyvezető a közösségi platformos élménybeszámolókból.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »