Tízesével bontják a cigányputrikat az oroszok – Besokalltak, amikor 400 háztartás maradt gáz nélkül a színes tolvajok miatt

Naponta tízesével kezdték el rendőri biztosítás mellett bontani hétfőn Oroszország egyik legnagyobb roma településén, a Tula vonzáskörzetéhez tartozó Plehanov községben a helyi hatóságok az engedély nélkül felépített házakat.

A problémára országos szinten idén először a helyi lakosok csoportjai és a rohamrendőrség közötti március 17-i konfrontáció hívta fel a figyelmet. A rendfenntartókat azt követően vezényelték a helyszínre, hogy ott illegálisan meglékelték a gázvezetéket, és emiatt a tulai körzet mintegy 400 háztartása ellátás nélkül maradt. A műszaki hiba elhárítására kiérkezett szakembereket a plehanoviak kőzáporral fogadták. A településen rendszeressé vált az áramlopás is.

A tulai önkormányzat a hónap elején úgy határozott, hogy hétfőtől kezdve a saját költségén településrendezés keretében elbontat 121 illegálisan felépített, életveszélyesnek minősített ingatlant. Az épületek lakóinak átmeneti és szociális szállásokon ajánlottak fel ideiglenes menedéket.

Hírdetés

Plehanovban március végétől hétfőig 320 épületet írtak össze, amelyben 1711 ember lakott.

Borisz Szobolev újságírónak a Rosszija1 csatornán először márciusban a plehanovi eseményekkel kapcsolatban bemutatott, A cigányok terhe című dokumentumfilmje szerint Oroszországban az ott élő romák számát 220 ezer és 2 millió közöttire szokták becsülni. A legtöbbjüket az 50-es években telepítették le.

Szobolev a saját csatornája által "szenzációsnak" minősített filmjében egyebek között rámutatott, hogy amíg a Szovjetunióban mintegy 500 cigány művészegyüttes turnézott rendszeresen az országban és a többi tagköztársaságban, addig mára ezekre már nincs közönségkereslet. A kisebbség munkát vállalni nem tudó vagy nem akaró (vajon melyik a jellemzőbb? – a szerk.) tagjai közül a szerző szerint sokan kapcsolódnak be a szervezett bűnözés, egyebek között a heroin forgalmazásának világába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »