„Tíz százalék esélye van annak, hogy a Fidesz nyeri a választást”

„Tíz százalék esélye van annak, hogy a Fidesz nyeri a választást”

Kovács Adrián politikai elemző magas átszavazási hajlandóságra számít az ellenzéki pártok között, erre alapozza a véleményét.

– Tíz százalék az esélye annak, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat és abszolút többsége lesz a parlamentben, így kormányt tud alakítani – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Adrián. A politikai elemző szerint bár részvételi rekord várhatóan nem lesz a 18.30-as 68.1 százalékos adat alapján, de 70 százaléknál nagyságrendekkel magasabb részvételre nem is lehetett számítani, mert „mintegy 30 százaléknyi szavazó soha nem megy el, bármit is mondanak neki a pártok”.

Hírdetés

Kovács Adrián szerint bár sokan beszélnek most a „2002-es hangulatról” a magas részvétel miatt, de annyiban gyökeresen más a helyzet, hogy akkor két 40-40 százalékos támogatottságú politikai tömb állt szemben egymással, míg most a Fidesszel szembeni oldal fragmentált, így nehéz jósolni, hogy az egyes ellenzéki pártok hogyan szerepelnek majd. – Én azt gondolom, hogy a Fidesz 40 százalékával most egy 60 százaléknyi kormányváltást akaró tábor áll szemben minden egyes választókerületben, ez lesz a végeredmény szempontjából a legfontosabb – mondta Kovács Adrián. Az elemző szerint a mintegy 700 ezer új szavazó nagy része a kormányváltást akarók közül kerül majd ki. Ráadásul az ellenzéki választók egymásra, a legesélyesebb jelöltre való átszavazási hajlandósága Kovács Adrián szerint magas lesz. 

– Meggyőződésem, hogy mára megjelent a magyar választók egy új rétege: azok, akik nem pártot választanak maguknak, hanem azt a jelöltet, amelyiket esélyesnek tartják a fideszes jelölt legyőzésére, majd ezek után nézik meg, hogy listán melyik pártot támogassák – mondta. Az elemző szerint így „tíz százalék az esélye, hogy a Fidesz nyeri a választást” és kormányt tud alakítani, mert az egyéni körzetek nagy részében az ellenzék nyer majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »