Tíz órán át folyt a tűzharc a spanyol követségnél

Az afgán biztonsági erők szombatra virradóra tíz órás tűzharcot követően végeztek egy kabuli vendégház támadóival, a spanyol követség közelében – közölték a hatóságok.

A tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgéppel indították támadásukat még pénteken. A robbantást követően tűzharc bontakozott ki a főváros Serpur nevű kerületében. Legalább tízen – két spanyol állampolgár, négy afgán rendőr és négy támadó – meghaltak, és tízen megsebesültek – közölték a helyi források.

A kabuli rendőrség szóvivője elmondta, hogy 47 afgánt és külföldit sikerült kimenekíteni a környező épületekből, amelyekben az emberek bent rekedtek, miután a vendégház körüli térséget a biztonsági erők lezárták.

Nem a követség volt a célpont

Nemzetközi biztonsági tanácsadók kezdetben úgy tudták, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök viszont cáfolta, hogy a külképviselet ellen irányult volna a támadás, a lázadók a nagykövetségtől független, vendégházként működő egyik szomszédos épületbe rontottak be.

Spanyol rendőrök haltak meg

A spanyol belügyminisztérium közölte, hogy az életét vesztő mindkét spanyol állampolgár rendőr volt. A támadás elkövetőjeként a tálib szélsőségesek jelentkeztek.

A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »