Tíz nap alatt végzett a rákkal egy új módszer, jöhetnek az emberkísérletek

Tíz nap alatt végzett a rákkal egy új módszer, jöhetnek az emberkísérletek

Fordulat következhet a rák elleni küzdelemben, mivel az amerikai Stanford Egyetem kutatói új gyógymódot dolgoztak ki egérkísérletek segítségével. A módszerük egyik különlegessége az volt, hogy a tumorba injekciózást követően a szervezet további tumorait is el tudták pusztítani – emeli ki a Stanford Medicine magazin.

A korábbi kísérletek során többféle molekulával és vírussal dolgoztak a kutatók, ám azok nem vezettek eredményre. A legújabb kutatásban húsz új molekulát tesztelt Ron Levy csapata. Az egerekben először is tumorokat növesztettek rákos sejtek bejuttatásával, majd a molekulákat sorra beinjekciózták a növekedésnek indult tumorokba. Az eredményt figyelve azt látták, hogy egy molekulapár bizonyult hatékonynak, ennek egyik komponense a CpG nevű DNS-szakasz, a másik pedig egy antitest. Az előbbi a dendrikus sejteket stimulálja, ezek támogatják a rákkal szembeni védekező mechanizmust. Az OX40 elnevezésű receptorhoz kötődő antitest pedig a T-limfocitákat aktiválja.

Hírdetés

Mint Ron Levy elmondta, a molekulapár együttese azért is érdekes, mert külön-külön nem vezettek eredményre. Összekapcsolva azonban tíz napon belül eltűnt a befecskendezett tumor, valamint azon kívüli tumor is, körülbelül kétszer annyi időn belül.

Az egerek után emberi kísérletek következnek, és csak bizakodni lehet, hogy a hatás hasonló fokú lesz. A klinikai tesztekkel nyirokrákos betegeken tesztelik majd a hatóanyagot. A kutatás vezetője szerint jók a kilátásaik, a kísérlet várhatóan eredményes lesz több ráktípust és az áttéteket illetően is. A kutatáson kívüli szakemberek is optimisták – olvasható a Science magazinban, mivel az egerekkel mellrák esetén is eredményes volt a szer, amely daganattípus nagyobb hasonlóságot mutat az emberi szervezetben találhatóval.

A kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány a Science Translational Medicine szaklapban is megjelent.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »