Tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza

Tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza

Az elmúlt tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza. Jelenleg közel 3000 gyűjtőpont működik az országban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a visszaváltást működtető rendszer kommunikációért felelős igazgatója.

A betétdíjas rendszer első évére vonatkozó kötelezettség 60 százalékos visszaváltás volt. „Gyorsabban beindult, mint azt az első elemzések prognosztizálták. Sikerül rekordmennyiségű italos flakont és dobozt összegyűjteni Szlovákiában, bővíteni a gyűjtőhálózatot és csökkenteni a kidobott hulladék mennyiségét” – zárta Morvai.

Lucia Morvai tájékoztatása szerint alternatív megoldásokon is dolgoznak az illetékesek.

Hírdetés

Morvai elmondta, más országok számára is ösztönző a szlovákiai példa, Málta is ezen az úton indul el. „A visszaváltórendszer folyamatosan fejlődik, a tapasztalatok alapján a teljes körű újrahasznosítás lenne a siker felé vezető út” – tette hozzá.

Szlovákiában január 1-je óta működik a betéti rendszer. A tej, a szörp és az égetett szeszes italok csomagolásán kívül minden egyszer használatos, műanyagból és fémből készült, 0,1 és három liter közötti űrtartalmú italos csomagolás visszaváltható. A cél az, hogy 2025-re az eladott italok csomagolásának 90%-át visszaváltsák és újrahasznosítsák.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »