Tíz év után eltűnik egy rendszám a magyar utakról

Tíz év után eltűnik egy rendszám a magyar utakról

A hozzá tartozó jogosultságok viszont megmaradnak.

2022. július 1-jétől új rendszámokat vezetnek be Magyarországon, miután az eddigi, három betűből és három számból álló kombinációk kifutottak. A korszakváltás eredményeként már nem fognak több „SP”-rendszámot kiadni – derült ki a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) friss tájékoztatójából. A korábban, 2012. október 22-étől kiadott és kifejezetten versenyautókra való táblák érvényesek maradnak, de júliustól már csak „I” betűjelű, azaz ideiglenes rendszámot kaphatnak – írja a vezess.hu.

Hírdetés

A közúti autóversenyzést elősegítő rendszámtáblák előnyei viszont érvényesek maradnak az „I”-rendszámok esetében is, azaz például elegendő csak ideiglenesen forgalomba helyezni, ezáltal egyszerűbb és olcsóbb az üzembe helyezés, valamint az üzemeltetés. Amennyiben pedig egy már forgalomban lévő járműről van szó, az átalakításához sem szükséges külön engedély. Ugyanakkor ez csak az MNASZ által biztosított homológ lapok és azok kiegészítései, valamint az érvényes gépkönyv birtokában igényelhető.

A közúti versenyrendszám igényléséhez először az MNASZ-hez kell fordulni, majd ezt követően a közlekedési hatósághoz (a vizsgáztatás miatt) és a biztosítóhoz, végül pedig az okmányirodához.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »