Titokzatos lövésnyomokat találtak a szolnoki rézkakasban

Titokzatos lövésnyomokat találtak a szolnoki rézkakasban

A református templom díszét a vihar rongálta meg, alpinisták emelték le, és meglepő nyomokat találtak rajta.

A sokat látott madár a szolnoki katonák és a hozzájuk csatlakozott alpinista szakembergárda ellenszolgáltatás nélküli segítsége jóvoltából jelenleg az egyház gyülekezeti termében piheni ki a vihar okozta izgalmakat – írja a szoljon.hu. Többeknek feltűnt a patinától zöld rézlemezen látható számos lyuk. Végh Miklós lelkipásztor elmondta,

régi lövésnyomokról van szó, amelyek hozzájárulhattak ahhoz, hogy a vihar ledönthette helyéről a negyvenkét méter magasan levő toronydíszt.

Hírdetés

A néhány milliméter vastag lemezen jól látható a lövedékek be- és kimeneteli nyílása, ezek alapján következtetni lehet arra, hogy a találatok különböző távolságból, néhány száz méterről, illetve a templomkerítés tájáról csapódhattak be a fémtestbe. Egyetlen lövedék sem maradt benne, így nem lehet tudni, melyik hadsereg fegyvereiből jöhettek a lövések.

Évekkel ezelőtt derült ki, hogy rézkakast valamikor szabályszerűen tarkón lőtték, ami magassága miatt nem lehetett egyszerű teljesítmény. Biztos kéz, jó szem kellett hozzá. A szolnoki templom történetének ismeretében a sérülések a második világháború idején keletkezhettek, bár erről a hézagosan megmaradt iratok nem adnak pontos információt.

A második világháborúban nem voltak utcai harcok a városban, ahogy az 1956-os forradalom idején sem. A templomban ugyanakkor mind német, mind magyar katonák is megfordultak, jelentős károkat okozva annak javaiban, amit az orosz megszállás követett, bármelyik haderő gyakorolhatta rajta a céllövés tudományát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »