Titkos norvég barlangban állomásoztatja az USA katonai járműveit

Titkos norvég barlangban állomásoztatja az USA katonai járműveit

Az USA  katonai technika elhelyezésére használja a már a hidegháború idején is igénybe vett norvég barlangokat az Oroszország és a NATO közötti kiújuló feszültségek kapcsán.
A megerősített barlangokban tengerészgyalogsági harckocsik, tüzérség és logisztikai eszközök lettek elhelyezve, ezzel az  USA a haderejét tolja az orosz határ felé.

Minden előretelepített felszerelés csökkenti a költségeinket és felgyorsítja a támadási képességünket, mely egy lehetséges válság idején komoly előnyt jelent, közölte William Bentley, a 2. tengerészgyalogos expedíciós dandár hadműveleti tisztje.

Oroszország Norvégiával közös határa 121,6 mérföld hosszú, a határzóna erősen militarizált volt a hidegháború alatt, és megjegyzendő, hogy az orosz haditengerészet Északi Flottája Murmanszkban, mintegy 100 mérföldre a határtól helyezkedik el.

Októberben Norvégia hadműveleti főnöke Haakon Bruun-Hanssen admirális újságíróknak azt mondta, hogy szerinte Oroszország megmutatta, hogy készek a katonai erővel megerősíteni politikai ambícióit.
US Marine Corps kétéltű támadó járműveit a helyszínen szerelték össze,melyet komoly tüntetések kísértek a norvég Trondheim-fjord környékén januárban.

Hasonló, megfelelő klímájú barlang egész Közép-Norvégiában található.
Az amerikai haditechnikát először az 1981-ben kezdődött a hidegháború idején pakolták be annak érdekében, hogy támogassák a NATO-t a Szovjetunió tengerészgyalogosaival szemben.

Miután vége lett a hidegháborúnak, az Egyesült Államok megkérdőjelezte a barlangkomplexum fenntartásának szükségességét.

Az USA, hogy megmentse a barlang létesítményeit, ajánlatot tett a norvég kormánynak és megállapodtak abban, hogy mindkét fél részt vállal az ott elhelyezett technika fenntartási költségeiben. Történt mindez 1991-ben.

Hírdetés

A természeti védettséget élvező barlang komplexum egy modern és erőteljes eszköz, melyben jelenleg 100 fős norvég és amerikai személyzet tartózkodik, ugyanakkor bármikor képes befogadni 15.000 tengerészgyalogost.
Az sem mellékes, hogy az elhelyezett haditechnikai berendezések támogatásával zajlottak az iraki öbölháborús hadműveletek is.

Obama amerikai elnök bízik abban, hogy ezen komplexum használata által az oroszoknak négyszeresére nő a katonai költségük.

A közeljövőben lesz a Cold Response 16 NATO hadgyakorlat, melynek fókuszában a hadi bázissá alakított barlang van. A gyakorlaton résztvevő 6500 darab katonai járművet már a barlangban tárolják. A gyakorlaton 12 NATO-szövetséges ország vesz részt, összesen 16.000 katonával.

A norvég védelmi minisztérium szóvivője azt mondta a CNN hírtelevíziónak, hogy a cél hogy fejlesszék katonai ütőképességüket egy kihívásokkal teli környezetben, és hogy ez növeli a NATO hitelességét és demonstrálja elrettentő erejét.

Ezzel a gyakorlattal a NATO is teszteli a berendezéseit és a személyzetét hideg időjárási körülmények között.

Ryan Browne/CNN

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »