Titkos kivégzések és krematórium – érik a "holokausztvád" Aszad ellen is

Titkos kivégzések és krematórium – érik a "holokausztvád" Aszad ellen is

Az amerikai külügyminisztérium tömeges kivégzésekkel és a holttestek elégetésével vádolja a szír kormányt.

Stuart Jones, a minisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint hétfőn délelőtt váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről.

A magas rangú tisztségviselő elmondta, hogy az amerikai kormányzat rendelkezésére álló információk szerint a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben, a kivégzettek földi maradványait pedig a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg.

A külügyminisztérium információi szerint a Damaszkusztól nem messze lévő Szednaja katonai börtönben naponta mintegy 50 rabot akasztanak fel. „Úgy gondoljuk, a krematórium épülete arra szolgál, hogy elfedje a Szednaja börtönben végrehajtott tömeges kivégzések nagy arányát” – fogalmazott a tájékoztatón Stuart Jones.

A külügyminisztérium nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket, amelyekről azt állítja: a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják.

Hírdetés

A fotók a külügyi tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek. Egy épülőfélben lévő házat mutatnak, s mostanáig szigorúan titkosaknak minősültek.

Néhány héttel ezelőtt az Amnesty International állította azt, hogy a szíriai kormány foglyok ezreit végezte ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínoztatta foglyait a Szednaja katonai börtönben. A nemzetközi emberi jogi mozgalom által összegyűjtött tanúvallomások 2011 és 2015 közötti kivégzésekről szóltak, de a jelentés szerint valószínűleg máig folynak ezek a háborús bűnnek minősülő cselekedetek. A szervezet ENSZ-vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

A szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnök eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a 2011 óta tartó, százezrek életét követelő szíriai háborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre.

A képeket bemutatva Stuart Jones leszögezte: Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán támogatásával „a gonoszság új szintjére süllyedt”. Egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében.

Stuart Jones hangsúlyozta: az amerikai kormányzatnak oka van arra, hogy kétkedő legyen az úgynevezett deeszkalációs zónákat, más néven biztonsági övezeteket illetően, amelyeknek létrehozásában – a szíriai civil lakosság védelme érdekében – május elején az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »