Tisza-tó: bokáig ér a víz, ahol máskor úszni lehet – képek

Tisza-tó: bokáig ér a víz, ahol máskor úszni lehet – képek

Ljasuk Dimitry független filmes, környezetvédelmi aktivista tartott „szemlét” készülő természetfilm forgatása miatt, amiről a közösségi oldalán számolt be.

„Pár napja besétáltam oda, ahol ilyenkor normál esetben még úszhatnék. A Tisza-tó Tiszavalki-medencéjében jártam, ahol sajnos már csak bokáig ér a víz, de emellett már hatalmas területek szárazon vannak” – fogalmaz Facebook-bejegyzésében Ljasuk Dimitry.

A Tisza-tó öt nagy medencéje közül a Tiszavalki-medence a legsekélyebb – ezért is ez a területe az első „áldozata” az aszálynak. A Poroszlói-medence 130 cm, Sarudi-medence 150 cm, Abádszalóki medence 250 cm átlagos vízmélységű. A Tiszafüredi-medence holtágainak és morotváinak átlagos mélysége szintén 130 cm – írja.

Hírdetés

Mint hozzáteszi, az „Ember alkotta paradicsom” című készülő természetfilm forgatása miatt látogatott ki a helyszínre, amit Szendőfi Balázzsal és Fehér Zoltánnal közösen forgatnak.

A látvány döbbenetes, „mint egy sivatagban…”, a Tisza-tóban közel 80 centiméterrel kevesebb víz van a „normál” nyári vízszintnél.

A Tiszavalki-medence átlagos vízmélysége mindössze 70 cm – teszi hozzá, emlékeztetve, hogy itt található a madárrezervátum, és a legnagyobb védett terület is, ami egy igazi madár paradicsom.

„Különleges és csodaszép minden évszakban! De most már arcát mutatja, mint amihez hozzászoktunk” – zárja sorait Ljasuk Dimitry.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »