Tiroli vesztegzár

Tiroli vesztegzár

A G7-ek találkozójához mérhető rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik Tirolban a Bilderberg-találkozó, amelyen 22 országból 140 politikus, bankár, cégvezető és tudományos szakember fejti ki véleményét a világban zajló folyamatokról. Az újságírókat ezúttal is távol tartják az eseménytől, az ott tartózkodó médiamunkásokat lépten-nyomon igazoltatják.

A Bilderberg-találkozó helyszíne, a Telfs-Buchen település melletti Interalpen Hotel fél kilométeres körzetében nem tartózkodhatnak civilek. Az osztrák hatóságok repülési tilalmat rendeltek el az esemény helyszíne felett. A nemzetközi fórumon – amelynek sosincs pontos napirendje, és konkrét döntések sem születnek – a belga és a holland kormányfő mellett számos volt európai miniszter, veterán politikus és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz. A meghívottak listáján szerepel a 92 éves Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke is. A Bilderberg-csoport szabályzata szerint bár a résztvevők beszélhetnek a titkos találkozón felvetődő témákról, sosem „árulhatják el” az egyes álláspontok képviselőit.

Jellemző a biztonsági intézkedésekre, hogy csak több ellenőrző ponton áthaladva lehet eljutni a találkozó helyszínének közelébe – derült ki a nemrég zárult G7-es találkozóról érkező, a brit The Guardian újságírójának blogjából. Charlie Skelton azt írta, hogy míg az alig negyven kilométerre lévő Elmau-kastélyban tejben-vajban fürösztötték a tudósítókat, addig Ausztriában vég nélkül vegzálják őket.

Hírdetés

Mint az újságíró panaszolja, őt még éjnek évadján is felkereste a rendőrség, sőt még a szállodaszobájába is behatoltak, hogy ellenőrizzék a személyi okmányait. Skelton azonban ironikusan megjegyezte: míg őt jogtalanul bűnözőként kezelik, addig a találkozón több valóban elítélt személy is részt vesz, mint például David Petraeus volt CIA-vezető, aki épp most kapott százezer dolláros büntetést és két év felfüggesztett börtönbüntetést, amiért titkos információt szivárogtatott ki.

A találkozón részt vevő 140 meghívott nagyjából fele egyébként nem is politikus, hanem biztonságpolitikai szakember, kutató vagy egyetemi tanár, de számos bankcsoport és pénzügyi elemzőház igazgatója is jelen van a zártkörű eszmecserén. Érdekes színfoltja a meghívottak körének az a hat médiavállalat – köztük a tőzsdékre nagy befolyással bíró Bloomberggel –, amely főként a gazdasági-pénzügyi szektorban aktív. A Google amerikai óriásvállalatot két vezére is képviseli, több adatbiztonsággal foglalkozó cég vezetője és a dán vagy a francia titkosszolgálat irányítója is szót kap.

A találkozót kísérő, évente felhorgadó felháborodás célpontjai éppen ezeknek a médiumoknak az igazgatói, a kritikusok által „megvásároltaknak” nevezett médiavezérek, akik – betartva az etikettet – nem hajlandók beszámolni a történtekről. Az idei konferencia témái egyébként eléggé szerteágazók: a világgazdasági folyamatok, az Európai Unió politikája, a globalizáció, Oroszország, a görög pénzügyi válság, a terrorizmus és a közelgő amerikai választások.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »