Timmermans-saga – bírálatok, nyilatkozatok

Timmermans-saga – bírálatok, nyilatkozatok

Orbán Viktor a V4-ek kormányfőinek társaságában találkozott Macronnal és Merkellel is

Emmanuel Macron francia elnökkel is találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek társaságában a brüsszeli EU-csúcson vasárnap.

Orbán Viktor mellett Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vett részt a találkozón.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Angela Merkel német kancellár a francia elnökhöz hasonlóan Orbán Viktor mellett Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt fogadta Brüsszelben az EU-csúcson.

Mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie a vasárnapi, rendkívüli uniós csúcstalálkozó során, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak – jelentette ki a francia elnök Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcsértekezletre érkezve vasárnap.

Emmanuel Macron újságíróknak adott nyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy az Európai Tanács egynapos csúcstalálkozóján „új csapatot” legyenek képesek összeállítani, s hogy „válaszok szülessenek” a legfontosabb kérdésre, arra, hogy kik vezetik az uniós intézményeket a következő években.

„Két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia” a megnevezett négy vezető tisztségben – húzta alá a francia elnök.

Morawieczki: Timmermans megosztja Európát

Frans Timmermans nem egy kompromisszumos jelölt. Ő olyas valaki, aki erősen megosztja Európát – mondta az EU-csúcsra érkezve Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök. Szerinte a szocialista csúcsjelölt főleg Közép-Európát, a kommunizmus bukása után új erőre kapó térséget nem érti.

Közben Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy a vezetők ma biztosan nem fognak dönteni az Európai Központi Bank leendő elnökéről.

Hírdetés

Macron tartja magát korábbi ígéretéhez, miszerint a négy uniós csúcspozícióból legalább kettőt nőnek kell majd betöltenie. Remélem, hogy ma este meg tudunk egyezni – tette hozzá.

Andrej Babis: Nem Timmermans a megfelelő személy az Európai Bizottság élére

Nem Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt a megfelelő ember az Európai Bizottság élére – szögezte le Andrej Babis cseh kormányfő a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezlet előtt.

„Attól tartok, hogy nem ő a megfelelő személy Európa egyesítésére, ugyanis az volt a benyomásunk korábban, hogy nem igazán viszonyul pozitívan a térségünkhöz” – mondta Babis a találkozóra érkezve.

Hozzátette, több nőre lenne szükség a vezető pozíciókban. A földrajzi egyensúly szükségességét is hangsúlyozta, de nem említett konkrét neveket.

Lengyel forrás: A V4-ek egyöntetűen ellenzik Timmermans jelölését

Mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) ellenzi, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság (EB) élére – értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni. A szociáldemokraták csúcsjelöltjéhez szkeptikusan viszonyul még Litvánia, Bulgária és Románia – írja a PAP meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is, és tervek szerint megbeszélést tartanak még Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd – értesült a PAP.

A hírügynökség által idézett forrás szerint a V4 önmagában nem képes ugyan megakadályozni, illetve keresztülvinni semmilyen jelöltséget, betöltheti viszont a mérleg nyelve szerepét.

A PAP Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt is idézi, aki a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans „nem kompromisszumos jelölt”, az EB eddigi első alelnöke „erősen megosztó szerepet tölt be Európában”, és „semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét”.

Morawiecki szerint az uniós tagállamok többsége azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.

Merkelt kivéve az összes néppárti kormányfő vétózza Timmermans kinevezését

Angela Merkel német kancellárt kivéve az összes néppárti miniszterelnök vétózta Frans Timmermans kinevezését az Európai Bizottság (EB) élére – értesült az MTI vasárnap.

Sajtóhírek szerint pénteken abban állapodtak meg a legnagyobb tagállamok vezetői, hogy nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke, amit végül Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Mark Rutte: „kissé túlzóak” a Timmermans jelöltségéről szóló jelentések

„Kissé túlzónak” nevezte a holland kormányfő vasárnap az arról szóló jelentéseket, amelyek szerint Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölik az Európai Bizottság élére az uniós tagállamok esti rendkívüli csúcsértekezletén.

Mark Rutte a brüsszeli találkozóra érkezve elmondta: olvasta azokat a híreket, amelyek szerint körvonalazódik egy erről szóló francia-német-spanyol-holland megállapodás. Hozzátette, a G20-as országcsoport oszakai ülésének európai résztvevői között az elmúlt napokban egyeztetés folyt az uniós tisztújításról, de „nincs szó konkrét kompromisszumokról”.
Arra a kérdésre, hogy Hollandia támogatná-e a holland Timmermans jelöltségét, Rutte nevek említése nélkül azt válaszolta, hogy országa követni fogja a kialakuló konszenzust valamely jelölt körül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »