Tiltott szavak listája az EMMI-nél

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói számára körlevélben tiltották meg bizonyos szavak használatát. Még egymás közt is.

Orwell valahogy így képzelhette az 1984-ben a Szeretet Minisztérium belső levelezését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói számára körlevélben tiltották meg bizonyos szavak használatát.

A vs.hu információi szerint a dokumentumban hosszasan sorolják azokat a kifejezéseket, amelyeket tilos hivatalos levélben leírni. Az igazán döbbenetes az, hogy a minisztérium dolgozói nemcsak a „kedvezményezettekkel” (vagyis a pályázatok nyerteseivel) való kapcsolattartás, de még a belső kommunikáció, vagyis az egymással történő levelezés során sem használhatják a kerülendőnek minősített szavakat.

Hírdetés

A Gondolatrendőrség Sajtó- és kommunikációs, közkapcsolati és protokoll főosztály iránymutatása szerint tabunak számít a „szegény”, a „szegénység”, a „mélyszegénység”, a „gyermekszegénység”, de még az „esélyegyenlőség”, az „ápoló” és a „gondozó” kifejezések is. Ezek helyett más szavakat ajánlanak, mint például „rászoruló”, „rászorultság”.

Fura módon tiltott szó lett a „stadion” is (helyette a „fedett sportlétesítmény” használandó), holott az elmúlt években a kormányzati kommunikáció kiemelt figyelmet fordított a stadionépítésekre, amelyekkel a sportot támogató és maradandó dolgokat alkotó kormány képét igyekeztek sugallni.

A körlevélben nyugdíjba küldenek néhány olyan kifejezést is, amit manapság már valóban jókora tapintatlanság használni. Ilyen például a „terhes” (helyette a „várandóst” ajánlják, a „fogyatékos” ( ezt „a fogyatékkal élő” váltja), vagy a „rokkant” (ehelyett a „mozgáskorlátozottat” használják majd).

A minisztérium szerint a körlevéllel semmi baj nincs, az csak „segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja.” Nos, ez utóbbiban sajnos valóban nincs okunk kételkedni…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »