Tiltakozik a román külügyminisztérium Orbán Viktor „revizionista” sálja miatt

Tiltakozik a román külügyminisztérium Orbán Viktor „revizionista” sálja miatt

Revizionista megnyilvánulásként könyveli el a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő stilizált Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal volt látható a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén. A nap folyamán a bukaresti média közölt Erdélyt féltő, a magyar revizionizmussal riogató cikkeket az ügy kapcsán.

A bukaresti külügyminisztérium hétfőn este közleményt bocsátott ki a „revizionista sál” ügyében. A Bogdan Aurescu vezette tárca kommünikéje szerint közölték Magyarország bukaresti nagykövetével, hogy a külügyminisztérium „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, aki Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

Arról nem szól a közlemény, hogy milyen formában tiltakoztak a nagykövetnél, esetleg bekérették-e a tárcához Zákonyi Botondot. A külügyi tárca hétfő esti közleményében rámutatott, a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”. A román diplomáciai állásfoglalás hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.”

Hírdetés

Mint arról beszámoltunk, a román sajtó hétfőn „revizionista gesztusként” tálalta, hogy Orbán Viktor nyakában stilizált Nagy-Magyarország-térképet is ábrázoló piros-fehér-zöld szurkolói sál látható, amikor a 109-szeres válogatottsági rekordot elért Dzsudzsák Balázs a vasárnap esti budapesti mérkőzést követően átadja Magyarország miniszterelnökének a találkozón hordott 7-es számú mezét. Egyes bukaresti sajtótermékek revizionista törekvésnek, mások „provokációnak” titulálták a miniszterelnök gesztusát, az Adevărul napilap internetes kiadása azzal a címmel látta el cikkét, hogy Orbán Viktor „elcsatolta” Erdélyt.

Alin Mituța román európai parlamenti képviselő a történek miatt „felelőtlen magatartással” vádolta a magyar kormányfőt. Ugyanakkor nem maradt visszhang nélkül a miniszterelnök sálja Magyarországon sem. „Mit üzen Orbán Viktor hazánk szomszédainak a nagy-magyarországos szurkolói sálával?” – tette fel a kérdést közösségi oldalán Orosz Anna, az ellenzéki Momentum országgyűlési képviselője, kivágva egy részletet a miniszterelnök által hétfőn közzétett videóból. A Mandiner cikke szerint egy német liberális politikus is nehezményezte, hogy Nagy-Magyarország szerepel a sálon. „Magyarország miniszterelnöke – Nagy-Magyarország térképével ellátott sálat visel. Milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédai számára” – idézte a portál Daniel Freund posztját.

Forrás: Krónika

 

The post Tiltakozik a román külügyminisztérium Orbán Viktor „revizionista” sálja miatt appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »