Tiltakozás a “liberális” amerikai filmipar szégyenletes kettősmércéje ellen

Az elmúlt hetekben jelent meg a Borat című film folytatása. A gyomorforgató hollywoodi produkciónak sikerült megbélyegeznie, kifiguráznia egy egész népet, a kazakokat. Az külön gusztustalan, hogy a magukat liberálisnak mondó amerikai filmesek, most egy nyíltan etnikai diszkriminációt megjelenítő alkotást hoztak össze. Ez a film egy politikai támadás a liberális-demokrata irányultságú filmvilág részéről a normalitás ellen. A Magyar-Turán Alapítványnak kötelessége kiállni a turáni rokonnépeink mellett. Alább olvashatják a tiltakozó leveleink magyar fordítását.

Tiltakozás!

A közös kulturális és etnikai gyökerekkel rendelkező hun és türk tudatú népek legnagyobb közös fóruma a Magyarországon , Bugacon 2 évente  megrendezett Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés. 2010-ben a Kurultaj alkalmából összegyűlt hun-türk tudatú népek képviselői aláírtak egy testvéri nyilatkozatot, melynek értelmében a százmilliónál is több lelket számláló turáni népek összetartoznak, egymás sorsáért közös felelősséggel bírnak.

Ennek szellemében, a szervezőket tömörítő és a Hun-Türk Kurultaj népeit képviselő Magyar Turán Szövetségre hárul az a feladat is, hogy szükség esetén a turáni összefogáshoz csatlakozott népek mellett felemelje a szavát.

Ezért az alábbi sajtóközleményt adtuk ki az Amerikai Egyesült Államokban:

(WASHINGTON, DC, 2020.12.02.) – A Magyar Turán Alapítvány kiáll a világban élő kazak etnikai közösség mellett, és határozottan elítéli a „Borat Subsequent Moviefilm” című filmet, az etnikai sztereotípiák, a rasszizmus, a kulturális kisajátítás és az idegengyűlölet támogatása miatt.

Hírdetés

A Magyar Turán Alapítvány a kazak amerikai közösség és a világméretű kazak etnikai diaszpóra mellett áll, elutasítva a kazak emberek rasszista ábrázolását a „Borat Subsequent Moviefilm” -ben, és felszólítja a Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémiát (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), a Hollywood Foreign Press Associationt (HFPA), az Amerikai Igazgatók Céhét (DGA), valamint a Brit Filmművészeti és Televíziós Művészeti Akadémiát (BAFTA), hogy törölje ezt a filmet a díjazásra esélyesek közül.

Alábbiakban ismertetjük az érintetteknek küldött angol nyelvű levelünk lényegi kivonatát.

Kazakisztán, a volt Szovjetunió részeként, épp felépül elnyomott gyarmati múltjából, és nincs jelentős médiaképviselete. Valódi történelmét az amerikai közvélemény kevésbé ismeri, így könnyű célpontja az etnikai diszkriminációnak. Mr. Cohen a kazak emberek nőgyűlölőként vérfertőzőként, antiszemita és barbárként ábrázolásával túllépett minden erkölcsi vagy etikai normát.

 Mivel a kazak kultúra többnyire ismeretlen, a Borat-ot pedig „Dokumentumfilm” és „gúnyfilm” -ként hirdetik, a nézők többsége ezt a filmet hitelesnek tekinti, és a kazakokat antiszemita, nőgyűlölő, barbárnak, és a kazak nőket prostituáltnak tartja. A gyerekek félnek mondani, hogy ők kazakok és a kazak nők vulgáris poénokkal és elképzelhetetlen zaklatásokkal szembesülnek.

Figyelembe véve a mai társadalmilag tudatos politikai légkört, hihetetlen, hogy egy rasszista film, amely nyíltan zaklat és traumatizál egy nemzetet, a szórakozás elfogadható formája legyen. Ez nem igazolható azzal, hogy „csak vígjáték”, főleg nem akkor, amikor közvetlen tapasztalataink vannak a rasszizmus emberek életére gyakorolt hatásával.

Annak ellenére, hogy Kazakisztán kevésbé ismert nemzet, ez nem jelenti azt, hogy népének a rasszizmus célpontjává kell válnia.

Ha Mr. Cohen gúnyt űzött volna egy kínai, fekete vagy zsidó emberből, akkor nemzetközi felfordulás lett volna és az Akadémia nem tette volna a rasszista filmjét egyetlen díj jelölésnél sem esélyessé.

Ezért felhívtuk a Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémiát (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), a Hollywood Foreign Press Associationt (HFPA), az Amerikai Igazgatók Céhét (DGA), valamint a Brit Filmművészeti és Televíziós Művészeti Akadémiát (BAFTA), hogy törölje ezt a filmet a díjazásra esélyesek közül.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »