Tiltakozás a boltzár eltörlése miatt

Tiltakozás a boltzár eltörlése miatt

Több kereskedelmi lánc kinyitja áruházait már most vasárnap, miután pénteken kihirdették az ezt lehetővé tévő törvényt. A jogszabály ellen demonstrál holnap a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amelyet 2014-ben még a kötelező pihenőnap bevezetése késztetett tüntetésre.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnaponként. A mai naptól visszaállt a 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot a kiskereskedelemben.

Ezzel együtt holnapra utcára hívta a munkavállalókat az ágazat reprezentatív szakszervezete, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Honvéd utcai épülete előtt fejezzék ki tiltakozásukat az eddig a hét utolsó napján számukra biztos pihenőnapot jelentő rendelkezés eltörlése miatt.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) felháborítónak tartja, hogy a kormány „egy tollvonással, rekordgyorsasággal megszüntette a vasárnapi zárvatartást”. A KASZ százszázalékos vasárnapi pótlékot és tisztességes munkaidő-beosztást követel a rendezvényen.

Hírdetés

– Petíciót adunk át a nemzetgazdasági miniszternek, mert a munkavállalók így rosszabb helyzetbe kerültek. Megszokták ugyanis a pihenőnapot, és nem akarnak vasárnap dolgozni – mondta a Magyar Idők megkeresésére Sáling József, a KASZ elnöke.

A Magyar Idők úgy értesült, a munkavállalók érdekében mostanra több szinten megkezdődtek az érdemi egyeztetések. Ahogy azt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője már kedden jelezte, rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások. A dolgozók számára kritikus helyzet azonban most azért állt elő, mert a szocialisták úgy terjesztették elő népszavazási kérdésüket, hogy annak alapján a törvény minden elemét vissza kellett vonni, így a boltzár bevezetésével 50-ről 100 százalékra emelt bérpótlékot is.

A KASZ kezdeményezése azért is érdekes, mert 2014-ben határozottan tiltakoztak az ellen, hogy a kormány bevezesse a zárvatartást. Akkoriban azzal érveltek, hogy a 2010 óta hozott intézkedéseket a külföldi áruházláncok hátrányára hozta a kabinet. Sáling – aki 1998 és 2002 között MSZP-s parlamenti képviselő volt – 2014 novemberében úgy nyilatkozott: támogatják a zárvatartást, de nem úgy, hogy az egybecsúszik a „multik megregulázásával”.

Sáling szerint mára munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, sokkal több lett a minimálbéres dolgozó. Nagyon lenyomták a létszámot a láncok – mondta az elnök, elismerve, hogy mindeközben nem csökkent a vállalatok forgalma a vasárnapi zárás következtében.

Sok bolt már holnap is nyitva Április 17-én országszerte 147 Tesco áruház nyitja meg kapuit – közölte a cég. Az üzletekben a vasárnapi munkavégzést önként vállaló dolgozók szolgálják ki a vevőket. Az Auchan 14 áruháza lesz nyitva holnap, de közlésük szerint ezt még a korábbi szabályok alapján időzítették így. A diszkontláncok közül az Aldi és a Penny Market valamennyi boltját kinyitja a hét utolsó napján, a Lidl viszont a dolgozók iránti méltányosságból ezen a hétvégén még zárva tart.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »