Tilos a lakásokat rövid távra kiadni

Tilos a lakásokat rövid távra kiadni

Betiltották a lakások rövid távú internetes kiadását Berlinben. A német főváros vezetése az átlag németek érdekeinek védelmére hivatkozik, a tulajdonosok viszont perre vinnék az ügyet.

Stephan la Barré évek óta adja ki berlini apartmanjait turistáknak. Most kénytelen lesz más bevételi forrás után nézni, a városvezetés ugyanis betiltotta a teljes lakások rövid távú kiadását. Stephan azt mondta, bíróságra viszi az ügyet: „Tíz éve működik a cégünk, eddig minden jól ment, és a vendégek is szerettek minket. Termeli a bevételt, ami után adót fizetünk. Ez egy nagyszerű vállalkozás. Nem fogjuk feladni.”

Hírdetés

A május elsején életbe lépett tilalom elsősorban a népszerű internetes lakáskiadó szolgáltatásokat érinti. Berlinben is sok ingatlan már csak ezeken az oldalakon keresztül elérhető, hiszen így több pénzt lehet keresni, és a turistáknak is olcsóbb. „Szerintem ez nagyon rossz ötlet, hiszen nagy csoportoknak például a hotel nagyon drága, a lakásbérlés viszont nagyszerű megoldás. Nem kéne betiltani” – véli egy holland turista.

A városvezetés az átlag németek érdekeinek védelmére hivatkozik, akik a rövid távú lakáskiadási piac felfutása miatt nem tudnak megfizethető árú albérlethez jutni, és egyre inkább kiszorulnak a városközpontból, ahol az átlagos bérleti díj megközelítheti az ezer eurót, azaz átszámítva a 300 ezer forintot. „Körülbelül tizenkétezer lakást adnak ki turistáknak, ami önmagában jó dolog. Azonban ezeknek az ingatlanoknak jelentős része eltűnt a lakásbérleti piacról” – mondta Andreas Geisel, berlini városfejlesztési miniszter.

A lakásukat nem hagyományos módon kiadók akár százezer eurós büntetésre is számíthatnak. A hatóságok már a szabály életbe lépésének napján több száz bejelentést kaptak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »