TIFF 2023: A nagydíj Iránba került

TIFF 2023: A nagydíj Iránba került

Június 9. és 18. között Kolozsvár 22. alkalommal adott otthont a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak, a TIFF-nek. Több mint 200 filmalkotás 45 országból, teltházas beltéri és szabadtéri vetítések, minőségi zenecsemegék: a rendezők ezúttal is alaposan kitettek magukért. 

Hagyományosan 12 alkotás versengett a 10 ezer eurós fődíjért, a zsűrizés csöppet sem könnyű feladatát Harry Macqueean (brit színész és rendező), este un actor și regizor din Marea Britanie. Judith State (klasszikus balett szakos hazai táncművész), Nicoletta Romeo (olasz filmes), Darko Peric szerb származású színész (a nagy sikerű Money Heist – La Casa del Papel filmsorozat egyik szereplője) és Michel Franco (mexikói rendező, forgatókönyvíró és producer) látta el. 

Az idei TIFF legfontosabb díját, a 15 ezer euróval járó Transilvania Trófeát az iráni Dornaz Hajiha Like a Fish on the Moon (Mint a hal a Holdon) című filmje kapta. Haleh és Amir orvoshoz fordul miután négyéves fiúk, Ilya egyszerre csak megnémul. A szokatlan terápia feje tetejére állítja a pár életét és felszínre hoz elhallgatott indulatokat, érzéseket. 

A legjobb rendezésért kiírt 3.500 eurós díjat a brazil Carolina Markowicz kapta Charcoal (Faszén) című alkotásért. A finn Tia Kouvo debütfilmje, a Mummola (Családban) a zsűri különdíjában részesült. 

Minden eddiginél nehezebb feladat volt a kiemelkedő alakítások közül kiválasztani a zsűri szerinti legjobbat: az 1.000 eurós díjon végül Sepidar Taherti (Like a Fish on the Moon) és Nacho Quesada (The Barbarians – A barbárok) osztozott. 

Hírdetés

A Román Filmnapok keretében több alkotást is díjaztak: a legjobb nagyjátékfilmért járó 11.500 eurót Vlad Petri Între revoluții (Forradalmak között) című filmje kapta, míg debütért 1.000 euró járt Andrei Tănase-nak a Tigru (Tigris) című filmjéért. Előbbi a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének FIPRESCI-díját is elvitte. 

Ugyanezen kategória rövidfilmjei közül Lara Ionescu Exercițiu de concedii című alkotása kapta az ötezer eurós nagydíjat, míg különdíjban részesült a Berliner Kindl (Lucia Chicoș). 

A második éve megrendezett What’s Up, Doc versenyt Theo Montoya Anhell69 című dokumentumfilmje nyerte, különdíjat kapott a 100 Seasons (100 évszak, rendező Giovanni Bucchieri). 

A TIFF idei közönsége idén is szavazott: a versenyfilmek közül a legnagyobb átlagot a Ion Borș által rendezett Carbon érte el, míg Tudor Giurgiu legújabb filmjét, a Libertate-t (Szabadság) a fesztivál legnépszerűbb hazai alkotásának választották. A kolozsvári közönségnek nagyon tetszett három filmművészeti klasszikus, a Shine (Ragyogás, rendező: Scott Hicks, átlaga 4.91), a Tizenkét dühös ember (r: Sidney Lumet, átlaga 4.90) és a Casablanca (r: Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, átlaga 4.80). 

A zárógála közönsége nagy tapssal köszöntötte a TIFF 22. két díszmeghívottját, Oliver Stone amerikai rendezőt és Geoffrey Rush ausztrál színészt, akik életműdíjat kaptak. Kiválóság-díjban részesült Horațiu Mălăele román színész, akinek filmes és színházi pályafutását ismerték el.  


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »