Tibeti tüntetők követelték Újdelhiban, hogy hazájuk Kína általi megszállásával is foglalkozzon a G20-csúcs

Több mint száz Indiában élő tibeti menekült tüntetett pénteken Újdelhiben, azt követelve Narendra Modi indiai kormányfőtől és a világ befolyásos országainak vezetőitől, hogy a hétvégi G20-csúcstalálkozón Tibet Kína általi "megszállását" is vegyék a tárgyalások napirendjére.

"Kína megszállta az országunkat, ezért azt üzenjük, hogy Kína nem megbízható ország" – mondta Gonpo Dhundup, a tüntetést szervező Tibeti Ifjúsági Kongresszus elnöke az ANI indiai hírügynökségnek.

A csúcstalálkozó helyszínétől 15 kilométerre zajló tüntetés résztvevői tibeti zászlókat lengetve a "Szabadságot akarunk!" és "Tibet a tibetieké!" jelszavakat skandálták.

Hírdetés

A legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő G20-tagok vezetői között Újdelhiben lesz Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök nem utazik Indiába, országukat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Li Csiang kínai miniszterelnök képviseli.

Kína 1950-ben foglalta el a hegyvidéki országot, amely azóta az egyik legnehezebben elérhető és legérzékenyebb terület a régióban. A tibetiek spirituális vezetője 1959-ben egy sikertelen lázadás után Indiába menekült, Peking veszélyes szeparatistaként tekint rá. Jogvédő csoportok és a tibetiek a vallás, a nyelv, az oktatás és a munka szigorú ellenőrzésével vádolják Kínát, de Peking tagadja a tibeti nép emberi jogainak megsértését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »